Boende oroliga för ny kaossommar vid Knäbäckshusen

Åretrundboende: Coronasommaren var extrem på alla sätt

Uppdaterad 2021-04-05 | Publicerad 2021-04-04

Österlen – Sveriges Provence. Ljus. Öppna landskap.

Hit lockas de flesta – från miljonärer och konstnärer till oss vanliga turister.

Aftonbladet har gjort fyra nedslag och tittar närmare på snackisar och konflikter. I dag: Bråket om p-platserna

KNÄBÄCKSHUSEN. Här syns en handfull bilar och en närapå folktom strand.

Men i somras var det slagsmål – och fem gånger fler bilar än p-platser.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att fysiskt försvåra vägrensparkering, säger Thomas Ohlsson, 74, bofast i byn.

Den smala och kurviga Rörumsstrandsvägen löper österut från landsväg nio i höjd med byn Rörum. Den ringlar förbi avfarten till Pomonadalen. Några hundra meter senare gör den en skarp gir åt höger och fortsätter ned mot paradisstranden vid Knäbäckshusen.

I dag rullar havet mjukt in över stranden. Den sträcker sig från nationalparken Stenshuvud i norr och ner till fiskebyn Vik i söder och har flera gånger utsetts till en av Sveriges vackraste.

En av de bofasta är Thomas Ohlsson som varit husägare här i Knäbäckshusen sedan 1950-talet. Han är en av många som blev vittne till anstormningen i somras.

– Jag är uppvuxen här och vet hur det brukar se ut på sommaren. Det är många som vill komma hit och titta på stranden – den är underbar. Men coronasommaren var extrem på alla sätt. På stranden ryms tusentals personer, det är inte det som är problemet utan det är bilarna. Det finns inte parkeringsplatser som är dimensionerade för den mängd människor som kommer, säger han.

Vid stranden finns 120 parkeringsplatser, resten av marken är privat. Men det stoppade inte turisterna, det kunde komma uppemot 500 bilar på en dag. När p-platserna var fulla parkerades bilar i den minimala vägrenen på båda sidor av den enskilda vägen, trots parkeringsförbudet. Det blev bara en smal fil kvar i mitten att köra på.

– Det är en farlig situation. I somras var det folk som höll på att drunkna här och då stod sex räddningsfordon på vändplatsen där nere. Det var framåt fem på eftermiddagen så då hade det lättat lite grann med bilar. Om den olyckan hade hänt två timmar tidigare skulle inte räddningsfolk ha kommit fram, säger Thomas Ohlsson.

Till och med mitt i den skarpaste kurvan parkerade besökarna.

– Vi i vägföreningen är väldigt måna om att se till att vägen hålls öppen. För vår egen skull, för allmänhetens, för räddningstrafik och annat.

Strax efter den skarpaste kurvan på vägen driver Anders och Lena Johnsson lantbruk med 120 mjölkkor och betes- och odlingsmarker.

När besökarna inte hittade någon annan plats att ställa bilen parkerade de på parets mark.

– De visade ingen respekt utan körde in på våra vallar, där vi odlar gräs. Det är ju en växande gröda, något som vi ska skörda, säger Lena Johnsson.
Stora fordon som mjölktransporter kör här året runt, liksom djurtransporter och stora maskiner. I somras kunde de knappt komma fram. När Anders Johnsson sa till blev bilisterna hotfulla.

– Det blev jättekaos när vi förflyttade oss. Bilisterna var rätt så otrevliga och hotfulla. Vissa är bra på att berätta vad de tycker. För de flesta människor är det ganska självklart – allemansrätten gäller ju. Men inte där det är odlad mark, säger Lena Johnsson.

Polisen känner till trängseln och de olagliga och farliga parkeringarna.

– Knäbäckshusen var absolut värst. Det här är ju ett problem framför allt när det händer något, att räddningstjänst och ambulans inte kommer fram och kan rädda liv. Vi har haft en del incidenter där och längre tillbaka har det varit dödsolyckor, så det är allvarligt. Det räcker med att en sådan händelse inträffar, det är ju en för mycket, säger kommunpolisen Birthe Parkhagen.

Hon konstaterar att det går att välja andra platser längs kusten. Det finns runt tio mil stränder men turister flockas på några få ställen.

– Vi har många fina badplatser, vi har en jättelång strandremsa. Men Knäbäckshusen, det är som att det är något magiskt över den stranden. Det blir ju ett väldigt tryck med alla dessa människor. Sedan är det inte det säkraste stället att bada på, där är mycket strömmar.

Just nu jobbar ”Sommargruppen” – där bland andra Simrishamns kommun, polis, räddningstjänst och parkeringsbolag ingår – för fullt för att hitta en lösning för att undvika en upprepning av förra sommarens problem.

– Folk är tuffa när de ska fram. Vissa är ganska så heta på gröten. En blev så förbannad att han for ut ur bilen och laddade knytnäven i huvudet på en bilist som hade rutan nedvevad. Parkeringsvakter har haft mycket diskussioner där folk har blivit hotfulla när de inte har fått parkera på ett visst ställe. Vissa parkerar ändå och tar böterna, säger Birthe Parkhagen.

Flera av dem Aftonbladet intervjuat säger att böterna på 600 kronor kan ha varit för låga.

– Jag pratade med många som kom och det var någon som sa: ”Ja, vi var här i går också. Det kostade 600 kronor och 600 i dag också, 1200 kronor är billigt för ett par dagar på stranden”. Det verkar inte vara pengar som sätter gränsen, folk är desperata, säger Thomas Ohlsson.

Lena Johnsson fasar för vad som väntar.

– Det var ju kaos. Men jag tror att årets sommar blir likadan.