Varannan svensk kritisk mot coronahanteringen

Uppdaterad 2021-04-04 | Publicerad 2021-04-03

Nästan varannan svensk tycker att Sveriges strategi för att hantera coronapandemin är dålig.

– Det beror framför allt på att vaccineringen tagit så lång tid att komma igång med, säger Angelica Cöster, analytiker på Demoskop.

Nästan varannan, 46 procent, är missnöjda med hanteringen av pandemin, medan 35 procent tycker att den hanterats bra. Det visar Aftonbladet/Demoskops undersökning.

Andelen missnöjda med hanteringen har nästan fördubblats sedan mätningen i november 2020, då bara en fjärdedel (25 procent) var missnöjda.

Angelica Cöster, analytiker på Demoskop, säger:

– Det finns väl en viss missnöjdhet över att vaccinet inte har kommit. Och det finns säkert en hel del missnöjdhet med det ekonomiska stödet som kanske inte har delats ut. Andra tycker att restriktionerna inte har varit tillräckligt hårda, eller att de har varit för hårda. Det är nog ganska många anledningar till att folk är mer missnöjda nu, men jag skulle säga att det framför allt beror på att vaccineringen har tagit så pass lång tid att komma igång med.

Vill vaccinera sig nu

Undersökningen visar att en stor majoritet av svenskarna vill vaccinera sig omgående. Två tredjedelar – 67 procent – vill vaccinera sig så fort som möjligt. Det är en kraftig förändring mot i november, då bara 25 procent ville vaccinera sig så fort som möjligt.

Andelen som tänker avvakta en tid innan de vaccinerar sig har också förändrats kraftigt. I november ville 41 procent avvakta, mot bara 14 procent nu.

Angelica Cöster säger:

– Jag tror att det finns ett ökat förtroende för vaccinen nu. Man har sett att det inte händer så mycket när folk vaccinerar sig. Rädslan som fanns inledningsvis kanske har ersatts med att man vill gå tillbaka till det normala, det väger över eventuella biverkningar.

Två tredjedelar av svenskarna (66 procent) kan tänka sig att vaccinera sig oavsett vilket vaccin de erbjuds.

Bland de 23 procent för vilka märket har betydelse är det stora skillnader i vilka märken de accepterar. 91 procent i denna grupp kan tänka sig att vaccinera sig med Pfizer/BioNTech, medan bara tio procent av dem säger ja till Astra Zenecas vaccin.

– Det är väl den mediala uppmärksamheten om eventuella biverkningar som är anledningen, säger Cöster.

53 procent av svenskarna använder munskydd, visar undersökningen.