Cristian, 11, frös ihjäl i sin egen säng

Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-20

Föräldrarna trodde att Cristian, 11, hade tagit sovmorgon när skolan var inställd på grund av kylan i Texas.

Men i själva verket hade han frusit ihjäl i sin egen säng.

– Det var första gången han såg snö så han lekte utomhus kvällen innan. Allting var bra och han var glad, säger Cristians mamma till Houston Chronicle.

Riktigt hur många som har dött under vinterovädret i Texas vet ingen ännu. Och det kan ta lång tid innan myndigheterna har koll på hur många människoliv det här vädret kommer ha kostat. Det rapporterar The Texas Tribune som också skriver att dussintals människor har dött men att den verkliga dödssiffran antagligen är mycket högre.

– Den här processen tar tid. Vi kommer att ha en preliminär dödssiffra de kommande veckorna, inte dagarna, säger Chris Van Deusen, som är talesperson för delstatens hälsomyndighet, till tidningen.

En av anledningarna uppges vara att många av de som tros ha dött under vinterstormarna är hemlösa, och att det kommer att dröja innan dessa dödsfall är inrapporterade.

Något som står helt klart är att stormen har krävt många liv.

11-åring dog i sin säng

En av de yngsta som har dött till följd av kölden är 11-årige Cristian Pavon Pineda.

Skolan var inställd och hans mamma och styvpappa trodde att Cristian tog sovmorgon. Men när Cristian inte hade vaknat vid 14-tiden på tisdagen blev hans mamma Maria Pineda orolig.

Under flera täcken, i hans säng, hittade Maria Pineda sonen. Hon skakade honom flera gånger utan att han reagerade.

11-åringen dödförklarades senare under eftermiddagen.

Cristian Pavon, 11, förklarades död i tisdags eftermiddag.

Till Houston Chronicle säger Maria Pineda att Cristian mådde bra kvällen innan.

– Det var första gången han såg snö så han lekte utomhus. Allting var bra och han var glad den dagen. Han var inte sjuk på något sätt, säger hon till tidningen.

Det mesta tyder på att Cristian Pavon Pineda frös ihjäl.

– Jag är helt förkrossad. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att något sånt här skulle kunna hända, säger en av Cristians nära släktingar till ABC 123.

”Katastrof i katastrofen”

Flera människor har frusit ihjäl under veckan men The Texas Tribune skriver att många av de som har dött har dött av kolmonoxidförgiftning. När kylan har tagit över har människor tänt grillar, startat dieselgeneratorer och tänt eldar inomhus.

Lokala myndigheter har nu gått ut och varnat delstatens invånare för farorna med kolmonoxidförgiftning och kallar det för en ”katastrof i katastrofen”.

Under lördagen var det fortfarande minusgrader i delstaten som vanligtvis såhär års har omkring 15 plusgrader.


Missa inte expertens skrällar inför Stryktipset – ta rygg på systemen
här