Annie Lööf vägrar kompromissa om förslaget som riskerar att fälla regeringen

Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2021-06-17

Annie Lööf tänker inte kompromissa eller dra tillbaka hyresförslaget som riskerar att fälla regeringen.

C-ledaren är mycket kritisk till Vänsterpartiets agerande.

– Det här ansvaret läggs helt på Nooshi Dadgostar, säger hon.

Dramatiken i svensk politik nådde på torsdagen nya nivåer när V, SD, M och KD gjorde klart att de tänker rösta ner Stefan Löfven vid en misstroendeomröstning.

Partiernas mandat räcker för att fälla regeringen, vilket kan leda till extra val.

V, M, SD och KD har olika motiv till misstroendet mot regeringen, men den utlösande faktorn är V:s krav att skrota förslaget om marknadshyror.

Förslaget är en del av Januariavtalet och heter egentligen ”Fri hyressättning vid nyproduktion”. Det är Centerpartiets förslag från början, Stefan Löfven har upprepade gånger sagt att han är emot marknadshyror.

Annie Lööf tänker dock inte backa från förslaget eller kompromissa om dess innehåll.

– Nu har Sverigedemokraterna begärt misstroende och vill fälla regeringen och Vänsterpartiet har sagt att de är beredda att kroka arm med SD. Då får de ta ansvar för den regering som kommer efter.

Annie Lööf tänker inte kompromissa eller dra tillbaka hyresförslaget som riskerar att fälla regeringen.

Om förslaget dras tillbaka blir det ingen regeringskris?

– Det var fyra månaders förhandling efter förra valet. Mandatfördelningen har inte förändrats sedan dess, det finns en bred majoritet bakom det här förslaget, det är sex partier som står bakom fri hyressättning i nyproduktion. 

Annie Lööf tillägger att det redan har kompromissats om förslaget med de övriga januaripartierna. Om det blir misstroendeomröstning blir det sannolikt i början av nästa vecka. Centerpartiets besked är att de kommer rösta gult, alltså avstå. Annie Lööf säger att frågan ska diskuteras med partiets riksdagsgrupp först.

Hon är mycket kritisk till Nooshi Dadgostar agerande att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna, som hon anser att V nu gör.

– Det är en enorm positionsförändring, får se vad det leder till, det ansvaret får läggas helt på Nooshi Dadgostar. 

Förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion ska ut på remiss, svaren ska vara inne i september. Regeringen har tidigare sagt att det först kan läggas fram 2022.