”Chilla, Donald, chilla”

Uppdaterad 2020-11-07 | Publicerad 2020-11-06

Trump hånade Greta Thunberg när hon blev utsedd till Årets person.
I går kväll gav hon tillbaka med samma mynt:
“Så fånigt. Donald måste jobba med sina aggressionsproblem, sedan gå och se en gammaldags film med en vän. Chilla , Donald, chilla.”

Att USA:s president irriterat sig på att en stor del av världen lyssnar på vad en tonårig tjej från Sverige har att säga om klimatet kan knappast ha undgått någon.
När hon förra året blev utsedd till Årets person av Time magazine skrev den ivrigt twittrande presidenten på mikrobloggen:
”Så fånigt. Greta måste jobba med sina aggressionsproblem, sedan gå och se en gammaldags film med en vän. Chilla Greta, chilla”, skrev Trump på Twitter då.
Nu, efter att presidenten krävt att rösträkningen ska stoppas, har Greta Thunberg svarat exakt på samma vis på Twitter:
“Så fånigt. Donald måste jobba med sina aggressionsproblem, sedan gå och se en gammaldags film med en vän. Chilla , Donald, chilla.”

Greta Thunberg.

Något definitivt resultat av rösträkningen hade fortfarande inte kommit under torsdagskväll, då hade Joe Biden 253 elektorsröster mot Donald Trumps 213.
Joe Biden knappade också in på sittande president Donald Trump i uppdatering efter uppdatering av röstsiffrorna. Bland annat i Georgia och Pennsylvania.

I Nevada var avståndet mellan kandidaterna bara drygt 11 000 röster, i Georgia bara 9 000.
Trump behöver ytterligare 57 elektorsröster för att kunna sitta kvar som president. För att få det krävs att han vinner Pennsylvanias 20 elektorer plus Georgias 16, North Carolinas 15 och Arizonas elva.
För Biden är vägen till valseger enklare. Det räcker om han vinner Pennsylvanias 20 elektorer. Eller både Georgias 16 och Arizonas elva.

President Donald Trump.

Sent i går kväll ledde Trump över Biden med 90 542 röster i Pennsylvania när 93 procent av rösterna räknats.

Men gapet minskar snabbt, i förrgår var avståndet en halv miljon röster.
President Donald Trumps upprepade utspel om valfusk och krav på stopp för rösträkning i flera stater har fått internationella valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, att reagera.

– Det är ett grovt missbruk av ämbetet, säger Michael Link, som leder OSSE:s uppdrag under USA:s presidentval, till Stuttgarter Zeitung.
OSSE skriver i en preliminär rapport:

”Ogrundade anklagelser kring systematiska brister, i synnerhet från den sittande presidenten under valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner.”
Amerikanska myndigheter bjöd in 102 observatörer för att granska presidentvalet i USA.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat