Hundrummen fullbokade på Arlandahotellet

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-12-29

Chihuahuan Prins på Hotel Clarion Arlanda. Bilden är från ett tidigare år.

Hundratals hundar – och en och annan katt – flyr med sina ägare till Clarion Hotel på Arlanda för att slippa lyssna på nyårsraketerna.

Trots pandemin är rummen fullbokade sedan i mitten av februari.

Husdjurens känsliga öron har som bekant svårt för vinande nyårsraketer som kreverar med dunder och brak. Som en fristad från oljudet finns Arlanda flygplats, med raketförbud året runt av säkerhetsskäl. Clarion Hotel Arlanda som ligger i anslutning till terminalbyggnaden har ett särskilt erbjudande till djurägare under nyårsfirandet – att ta med sig djuret.

– Erbjudandet är att boka ett rum med sitt husdjur. Sedan köper man på sig tilläggsprodukter som middag i á la carte-restaurangen eller en femrättersmiddag tillsammans med sitt djur i en särskild lokal, säger hotelldirektör Björn Callin.

– Men vi levererar inte mat till djuren, det får husse och matte lösa.

Flest hundar

De omkring 220 djurrummen är fullbokade sedan i mitten av februari.

– Vi räknar med omkring 400-500 personer och minst 300 djur. Den stora majoriteten av dem är hundar, men det är några katter också. Förra året hade vi en papegoja, säger Callin.

Hotellet hyr endast ut rum med hårt golv till djurägare för att kunna städa dem efteråt. Rummen behandlas med ett särskilt ämne för att hundarna inte ska vilja markera revir.

– Vi använder sprejer för att undvika olyckor. Vi håller undan och så städar vi ordentligt, vi kommer att göra mattvätt i resten av lokalen när det är över. Sedan har vi en jättefin skogsrunda vid en sjö som de brukar använda sig av, säger Callin.

Tidsfönster

Coronapandemin har tvingat ledningen att genomföra mindre ändringar i erbjudandet för att minska risken för smittspridning. Djurägarna tilldelas olika tidsfönster för att inte trängas på samma gång i matsalen, och har även tidsfönster för att checka in på rummen.

– Tidigare har vi haft aktiviteter med Svenska brukshundklubben, och veterinärföretag som har varit här och presenterat sina produkter. Nu kan vi inte göra det längre eftersom man inte ska samlas i stora skaror, säger Callin.

Följ ämnen i artikeln