Ökad oro när sydafrikanska mutantsmittan sprids

Publicerad 2021-01-05

Rädslan för det muterade coronaviruset från Sydafrika breder ut sig över världen.

Men enligt virusforskaren Ali Mirazimi finns ingen anledning till oro – än.

– Det kommer mer bekymmersamma mutationer när alla har vaccinerats.

– Jag är otroligt oroad över den sydafrikanska varianten. Den är ett väldigt, väldigt stort problem, i ännu högre grad än den nya brittiska.

Så pratade Storbritanniens hälsominister Matt Hancock om det muterade coronaviruset, benämnt 501.V2, i en intervju med BBC under tisdagen.

Världen har sedan i mitten av december bävat för det brittiska mutantviruset, som beräknas vara 70 procent mer smittsamt än det ursprungliga, vilket bland annat har lett till att flera länder – däribland Sverige – stoppat passagerarflyg från Storbritannien.

Skräcken för den sydafrikanska mutationen har fått flera länder att stoppa flyg även från den kontinenten. Smittofall upptäcks samtidigt på allt fler platser, bland annat i USA, Storbritannien, Finland, Schweiz, Japan, Australien – och ett fall i Sverige.

– Det är en väldigt hög sannolikhet att vi kommer upptäcka fler fall från både Storbritannien och Sydafrika här, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens.

Virusforskaren Ali Mirazimi säger att virusmutationer kommer att fortsätta komma i flera år framöver.

På vilket sätt mutationen från Sydafrika skulle vara värre har inte fastställts, men experter har uttryckt farhågor om viruset skulle sprida sig ännu snabbare samt att det skulle slå hårdare mot yngre åldersgrupper.

Neutraliserande antikroppar

Något som virusforskaren Ali Mirazimi, professor på Karolinska institutet, menar är allt för tidigt att säga.

– Vi har inte tillräckligt med data för att kunna slå fast det, säger han.

En större oro finns för att det vaccin som nu tagits fram inte skulle bita lika bra på just den sydafrikanska varianten. Och där stämmer Ali Mirazimi delvis in i bilden.

Enligt honom har man i tester sett att vissa av de neutraliserande antikropparna som används i vaccinet inte biter lika bra på att inaktivera just det sydafrikanska viruset. Men när man vaccinerar sig utsätts kroppen för en hel arsenal av olika neutraliserande antikroppar, poängterar han.

– Om någon av antikropparna inte aktiveras för viruset så bör det inte spela någon roll då man får tillräckligt skydd ändå. Vi har också skyddande t-celler som inte påverkas på samma sätt av de här mutationerna. Därför tror och hoppas vi att mutationerna inte kommer att försämra skyddseffekten från vaccinet, säger Mirazimi.

Vill ta sig igenom vaccinet

Han poängterar att nya mutationer av viruset kommer att fortsätta komma.

– Vi måste fokusera på att stoppa spridningen, det är det viktigaste för att stoppa mutationer. De fortsätter att komma när viruset tvingas anpassa sig till nya miljöer. Även efter en bred massvaccinering där alla har skydd så kommer viruset vilja passera igenom skyddet och då kommer vi ha mer bekymmersamma mutationer än vi ser i dag.

Det låter som en svår kapplöpning mellan vaccin och nya virus?

– Styrkan är att vi redan har utvecklat vaccin på kort tid. Den typen av mutationer jag pratar om kommer ta flera år innan de kommer och då bör vi ha koll på läget, det kommer inte bli lika extremt som i dag.

”Får inte slappna av”

Flera fall av den brittiska mutantsmittan samt ett fall av den sydafrikanska har konstaterats i Sverige.

Bör vi vara rädda i Sverige för de nya mutationerna?

– Nej. Vi ska vara rädda för smittspridning generellt. Myndigheter och forskare ska övervaka och testa nya mutationer, vi får inte slappna av. Men gemene man behöver inte vara oroliga.