Försvarsdepartementet: Känner till hot mot presidentceremonin

Publicerad 2021-01-11

Försvarsdepartementet förbereder sig på att försvara Joe Biden mot terrordåd när han ska ta över presidentämbetet.

Arméminister Ryan McCarthy har godkänt utökade bakgrundskontroller på de militärer som sätts att skydda installationsceremonin.

För att säkerställa att de inte sympatiserar med terrorister.

En utskrift av ett samtal mellan representanthuset-ledamoten Jason Crow och USA:s arméminster Ryan McCarthy väcker farhågor om planer på ett attentat mot blivande president Joe Biden.

Där framgår att Försvarsdepartementet känner till hot mot installationsceremonin där Joe Biden ska ta över presidentämbetet. Hoten ska vara riktade mot ceremonin i sig men enligt utskriften finns det oro för dåd som planeras att genomföras dagarna före.

I samtalet beskrivs det som att inrikesterrorhot.

Försvarsdepartementet uppger att militären samarbetar med lokala och federala myndigheter för att avvärja hotet, enligt utskriften av samtalet.

Demokraten Jason Crow begär under samtalets gång utökade bakgrundskontroller över de militärer som sätts att försvara Kapitolium och installationsceremonin mot attacker. Anledningen är enligt Crow att säkerställa att militärerna ”inte sympatiserar med inrikesterroristerna”.

En begäran arméministern under samtalet godkänner.

Crow och McCarthy diskuterade även hur insatserna för försvaret av Washington D.C ska utformas, hur stora trupper de anser behövs och vilka enheter som ska finnas på plats. Uppgifter som av hänsyn till operationens säkerhet inte publiceras i utskriften.

Washington D.C:s borgmästare Muriel Bowser har också begärt ytterligare insatser för att försvara installationsceremonin 20 januari. I ett brev till Departementet för inrikessäkerhet begär hon att säkerhetsarrangemangen i staden förlängs, rapporterar CNN.

Bowser vill förlänga perioden från nuvarande 19 till 21 januari till att den ska inledas redan i morgon måndag och gälla fram till 24 januari.

”Vi är övertygade om att den 59:e presidentinstallationen den 20 januari kommer att kräva en väldigt annorlunda förberedelse jämfört med tidigare installationer med tanke på det kaos, de skador och död som drabbade Kapitolium under upploppet” skriver borgmästaren, rapporterar CNN.

Stormningen av Kapitolium har i nuläget lett till att 25 utredningar om terrorism har inletts, enligt Ryan McCarthy.

Han uppger också att de misstänker att de med liten marginal ”undvikit en än större katastrof” än vad stormningen blev. Som stöd för tesen listas vad som beslagtagits:

  • Bomber
  • Molotovcocktails
  • Gevär
  • Buntband

Hot mot installationsceremonin har också varit en bidragande orsak till att president Donald Trumps twitterkonto @realdonaldtrump permanent stängts av.

Twitters analyser av presidentens tweets och hur det tolkades av andra resulterade i att det ansågs ”för farligt” att låta Trump fortsätta twittra. Trumps sista tweet blev den där han meddelade att han inte kommer att delta i installationsceremonin där Joe Biden tar över presidentmakten från honom.

I vissa läger – och av Twitters säkerhetsanalytiker – ska det ha tolkats som att den avgående presidenten medvetet eller omedvetet gett sina anhängare grönt ljus att attackera.

Personer hukar när stormare försöker ta sig in i representanthusets kammare.