Plastikkirurg riskerar indragen läkarlegitimation

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Plastikkirurgen Husham al-Wasty, 48, kan snart få sin läkarlegitimation indragen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är mycket oroad:

– Husham al-Wastys bristande handläggning har återkommande lett till att patienter behövt akutvård och utsatts för mycket allvarliga patientsäkerhetsrisker, skriver Ivo.

Aftonbladet kunde nyligen avslöja att hans privata klinik Svea Privatsjukhus i Södertälje har stängts.

Nu har Ivo begärt hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att Husham al-Wastys läkarlegitimation ska återkallas. Under 2019 återkallade HSAN 31 läkares legitimationer.

Husham al-Wasty.
Foto: Facebook
Husham al-Wasty.

Bakom Ivos begäran ligger al-Wastys undermåliga hantering av fyra patienter.

  • Den 9 januari 2016 utförde Husham al-Wasty en bukplastikoperation med fettsugning på sin privata klinik Swedish Surgical Consultation Center i Stockholm. Efter operationen var patientens tillstånd livshotande, enligt ambulanspersonal som förde patienten till Karolinska Universitetssjukhuset. Operationen hamnade i Stockholms tingsrätt. Den 3 mars 2020 dömdes al-Wasty för grovt vållande till kroppsskada och sjukdom, till villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst. Om fängelse hade valts som påföljd hade det i stället blivit fem månaders fängelse.

  • Efter tingsrättsdomen i mars har tre sjukhus larmat Ivo om al-Wastys felbehandlingar av patienter, som sjukhusen tvingats ta hand om akut efter att de opererats på Svea Privatsjukhus i Södertälje. Den 15 maj 2020 fetmaopererades en patient i Södertälje av al-Wasty. Antagligen hade al-Wasty sytt buken så dåligt, att magvätska läckt ut i buken. På Nyköpings lasarett upptäcktes att patienten hade varhärdar i buken och stora mängder vätska i ena lungan. Operationsassistenten hade inte heller tillräcklig erfarenhet, enligt Ivo, som anser att al-Wastys hantering av patienten var bristfällig.

  • Den 15 maj 2020 överviktsopererades ytterligare en patient av al-Wasty i Södertälje. Två veckor senare tvingades Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge att operera patienten akut. Ivo anser att al-Wastys hantering av patienten var grovt oskicklig.

  • Efter al-Wastys fetmaoperation den 11 juni 2020 av en tredje patient skickades denne hem i bil efter några dagar. Kort därefter måste patienten skickas sövd i helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala och akutopereras, bland annat för en havererad förbindelse mellan tunntarmarna. Ivo konstaterar att al-Wastys handläggning av denna patient också var grovt oskicklig.

Foto: Polisen
Röntgenutrustningen som beslagtogs från Svea Privatsjukhus.

”al-Wasty har inte nödvändig kompetens”

Ivo skriver att al-Wasty har ”utfört kirurigska ingrepp med ny kirurgisk teknik utan att besitta erfarenhet och nödvändig kompetens inom området”.

Husham al-Wasty försvarar sig med att ”operationerna har utförts enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”. Han är upprörd över att ”kollegorna på andra vårdenheter har skickat in uppgifter till Ivo utan att ta kontakt med honom, trots att hans klinik har ringt dem flera gånger”.

Husha al-Wasty är specialist inom kirurgi sedan 2011, och framhåller att han genomgått avancerade vidareutbildningar under två respektive tre dagar 2013 och 2019. Han konstaterar också att domen från Stockholms tingsrätt inte kommit upp i hovrätten ännu, och att Ivo inte bör fatta beslut i ärendet innan rättsprocessen är avslutad.

Ivo anser att det inte spelar någon roll, eftersom bedömningen att han varit grovt oskicklig enligt patientsäkerhetslagen ”kvarstår även om Husham al-Wasty skulle frias från ett straffrättsligt ansvar i högre instanser”. Men Ivo anser att det är sannolikt att al-Wasty döms även i hovrätten, där åklagaren yrkar på fängelse.

Foto: ANDREAS BARDELL
På hemsidan för al-Wastys klinik står det att kliniken ska flytta till en annan lokal.

”Tvådagars utbildning räcker inte”

Ivo anser också att ”en utbildning vid ett två dagars symposium år 2019 säkerställer inte tillräcklig kompetens och erfarenhet för att självständigt och som ensam operatör utföra ingreppen”.

Aftonbladet har sökt Husham al-Wasty för en kommentar. Han svarar via sms:

– Vi respekterar den lagakraftdom som ska komma senare. Jag är lycklig och tacksam för mitt liv och min karriär. Vad du försöker göra med all din makt (som du missköter) kommer inte att påverka mig. En god själ är en present från Gud, som Gud inte ger till alla personer. Jag hoppas att Gud hjälper dig, det behövs säkert.

Publicerad:

LÄS VIDARE