Svenska läkaren: Trumps medicinering gör honom speedad

”Finns tecken på att han har, eller har haft en allvarlig infektion”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trump mår lika bra som han gjorde för 20 år sedan, i alla fall enligt honom själv.

Inte så konstigt när han får stereoiden dexametason, menar Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

– Den gör honom lite speedad, kan man säga, säger han.

Det blev tre nätter för president Donald Trump på Walter Reed-sjukhuset. Den första natten kände han sig dålig, men de andra två kändes betydligt bättre, har han själv meddelat.

Och nu känner han sig friskare än på länge.

– Kanske är jag immun, vad vet jag. Men låt inte viruset dominera era liv. Ge er ut, var försiktiga. Vi har de bästa medicinerna i världen, sa presidenten i en video som han delade på Twitter, strax efter han hade återvänt till Vita huset.

Hemligheten bakom hans pigga humör kan vara att han medicineras med kortisonstereoiden dexametason, enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm:

– Den gör honom lite speedad, kan man säga.

Dexametason är ett potent medel mot inflammationer, som visat sig ge bra effekt för en del covid-19-sjuka. Enligt Trumps läkarteam har han getts läkemedlet med anledning av sjunkande syrenivåer, rapporterar ABC News.

Men att en 74-årig sjuk man känner sig som 50 är inte helt toppen, menar Johan Styrud. Risken finns att Donald Trump inte sköter sin sjukdom tillräckligt bra.

– Den risken finns självklart. Han är konvalescent, och jag hoppas att han åker tillbaka till Vita huset och förblir sängliggandes, man blir väldigt speedad av en hög dos kortison.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.
Foto: Privat
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Tecken på allvarlig infektion

Att Trump ges dexametason gör att man kan dra slutsatser om att Trump har förändringar på lungorna, enligt Johan Styrud. Hos de flesta patienter brukar de förändringarna gå tillbaka utan åtgärder.

Trumps läkarteam bekräftade, efter att de blivit hårt pressade av reportrar, att presidenten fått syrgas två gånger under sin sjukdomsvistelse.

Johan Styrud tycker att det är bra att ge syrgas tidigt, det förbättrar resultatet i slutändan.

– Men det är tecken på att han har, eller har haft, en allvarlig infektion.

Oklart om det ger biverkningar

Trump har enligt läkarna fått inte mindre än åtta olika läkemedel, bland dem en ”antikropps-cocktail” som ännu inte är färdigtestad och godkänd.

– Det är lite experimentellt att ge artificiella antikroppar. Man vet inte biverkningarna av detta, så det är lite tveksamt, säger Johan Styrud.

Kan det finnas någon fara med att ta artificiella antikroppar?

– Det kan man inte svara på i dag, utan det måste man ha studier för att svara på.

Foto: Alex Brandon / AP
USA:s president Donald Trump.
Publicerad:

LÄS VIDARE