Oppositionen i Tanzania varnar för spökväljare

TT-AFP

Publicerad 2020-10-24

Tanzanias president John Magufuli har suttit vid makten i fem år. Nästa vecka är det presidentval i det östafrikanska landet och oppositionen hävdar att röstlängderna har manipulerats. Arkivbild.

Ledaren för Tanzanias största oppositionsparti anklagar landets nationella valkommission för att trixa med röstlängderna inför presidentvalet på onsdag.

"Det förekommer enormt mycket manipulation. Miljoner av spökväljare och vallokaler", skriver oppositionsledaren Freeman Mbowe, ledare för Chademapartiet, på Twitter.

Enligt Mbowe rör det sig bland annat om manipulation med den biometriska väljarregistreringen – som individers fingeravtryck.

"Valet omöjliggörs"

"Legitima väljare" har flyttats eller försvunnit från listorna, fortsätter Freeman Mbowe och kräver samtidigt en förklaring av valkommissionen.

Ett bristfälligt svar kommer att "elda upp det här landet och leda till att valet omöjliggörs", skriver han vidare.

Även Zitto Kabwe, som leder ACT-Wazalendo, ett annat oppositionsparti, säger att väljare har lagts till i hans valkrets i den västligt belägna staden Kigoma.

"I min valkrets har omkring 18 830 spökväljare lagts till listan. Flera soldater och studenter har förberetts för att rösta i deras namn", hävdar han i ett inlägg på Twitter.

Begreppet "spökväljare" står för icke-existerande personer.

Sköts med 16 skott

Under den sittande presidenten John Magufulis fem år vid makten i det östafrikanska landet har politiska sammankomster förbjudits, yttrandefriheten kraftigt begränsats och oppositionsföreträdare har dödats eller förts bort.

Chademas kandidat Tundu Lissu, som utmanar president Magufuli i nästa veckas val, återvände nyligen till Tanzania från Belgien där han befunnit sig i tre år efter att ha överlevt ett mordförsök i hemlandet då han sköts med 16 skott.

Tidigare i oktober släppte Amnesty en rapport där människorättsorganisationen slår fast att den tanzaniska staten "har utnyttjat en mängd repressiva lagar för att begränsa yttrandefrihet, rätten till fredlig sammankomst – i verkliga livet och online."