”Allt tyder på att vi befinner oss i en tredje våg”

Publicerad 2021-03-17

Mutationerna sprider sig blixtsnabbt i landet.

Den brittiska varianten står nu för över hälften av fallen i flera regioner.

I Västmanland härjar även den brasilianska mutationen och Länsstyrelsen varnar för en tredje våg.

Tendensen i länsstyrelsernas rapporter är tydlig: smittspridningen är fortsatt hög och i många delar av landet ökar den kraftigt. Samtidigt som dödstalen på många håll är på nedgång är den brittiska mutationen på god väg att ta över helt.
– Den brittiska varianten verkar bli dominerande. Det finns i 50 procent eller fler av proverna i 13 regioner. Allt talar för att det är den här vi kommer att få leva med ett tag framåt, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.

Totalt nio län, däribland Jönköping, Jämtland, Södermanland och Gävleborg, uppger att andelen fall av den brittiska mutationen är mycket hög, alternativt helt dominerande just nu.

Klusterutbrott

På vissa platser härjar även de sydafrikanska och brasilianska varianterna.

Detta gäller bland annat i Uppsala, där ett klusterutbrott nyligen upptäcktes i ett studentområde.

Även i Västmanland kämpar smittskyddsläkarna mot de mer smittsamma virusmutationerna. ”Bedömningen är att länet befinner sig i en tredje våg”, skriver myndigheten i sin lägesrapport och varnar för ytterligare belastning på vård och omsorg.

Regionen befinner sig i stabsläge sedan 1 februari.

I vissa län har smittspridningen planat ut, men på en hög nivå. Andra observerar tydliga ökningar. Jönköpings län har de senaste dagarna noterat det högsta antalet smittade sedan pandemins början.

Ett stort antal fall noteras även i norra landet. I Västernorrlands län har spridningen ökat med 20 procent.

Fortsatt kritisk

Lika bekymmersam är situationen i Västerbotten – där har smittan visserligen avtagit något, men läget i vården är fortsatt kritiskt. Intensivvårdsavdelningen är fullbelagd och har nått sin maxkapacitet. Regionen ser med stor oro på utvecklingen, enligt rapporten från Länsstyrelsen.

Bortsett från det stora antalet insjuknade i covid-19 och belastningen i vården noterar flera län att barn och unga far illa av isolering och brist på aktiviteter. Även hot och våld mot kvinnor har ökat i vissa kommuner.

Läget län för län:

Blekinge: Fortsatt ökad smittspridning. Hög sjukfrånvaro i kommunala verksamheter på grund av biverkningar från vaccinering.

Halland: Fortsatt ökad smittspridning i flera kommuner. Oro för smitta bland personal inom räddningstjänst.

Värmland: Fortsatt ökad smittspridning. Oro för barn och ungdomar som upplever isolering och frånvaro av fritidsaktiviteter.

Västernorrland: Smittspridningen har ökat med drygt 20 procent under föregående vecka, men antalet inneliggande patienter på sjukhus sjunker.

Kalmar: Allmänt ökad smittspridning, men stora skillnader mellan kommunerna. Den brittiska varianten av covid-19 ökar kraftigt och är nu den dominerande varianten i länet.

Västmanland: Efter många veckors utplanande nedgång har antalet fall ökat något under de senaste veckorna och allt talar för att länet är inne i en tredje våg. Även antalet inneliggande för covid-19 har under den senaste veckan ökat.

Dalarna: Antal fall fortsätter att öka, men smittspridningen i Dalarna är fortsatt på en låg nivå jämfört med många andra län. Många misstänkta fall av den sydafrikanska virusmutationen. Den brittiska virusmutationen nu står för 42% av de konstaterade fallen.

Jönköping: Högsta antalet smittade sedan pandemins start. Brittiska mutationen dominerar i länet.

Kronoberg: Långsam minskning av smittspridningen.

Norrbotten: Minskning av antalet anmälda fall. Fortsatt högt tryck på vårdavdelning och C-IVA där ett antal patienter vårdas utomläns. Minskande antal avlidna i covid-19 rapporteras in i jämförelse med de senaste veckorna.

Gävleborg: Fortsatt hög smittspridning och ökning av inneliggande patienter.

Skåne: Ökat antal sjukhusvårdade, men färre på intensivvårdsavdelning jämfört med föregående vecka. Flera fall av den brittiska mutationen.

Stockholm: Sjukvårdsbehovet har ökat i två veckor och har nu planat ut på en hög nivå. Stor spridning av den brittiska mutationen, ett fåtal fall av de brasilianska och sydafrikanska mutationerna.

Södermanland: Fortsatt hög smittspridning, men tecken på utplaning. Fler sjukhusvårdade. Den brittiska mutationen står för 63 procent av fallen.

Uppsala: Stor ökning av covid-19-patienter som behöver sjukhusvård och intensivvård. Trycket på sjukvården är fortfarande mycket högt på grund av ett stort antal covid-19-patienter under lång tid.

Västerbotten: Ansträngt läge i vården. Regionen ser med stor oro på den fortsatta utvecklingen i länet. Senaste dagarna har IVA varit fullbelagt och regionen har nått sin maxbelastning på intensivvårdsavdelning.

Västra Götaland: Ökning av inneliggande patienter.

Örebro: Något minskad smittspridning men ökning av inneliggande patienter.

Östergötland: Hög belastning i regionen och ökat antal sjukhusvårdade

Jämtland: Fortsatt många smittade, men ingen ökning av antal fall från v 9 till v 10. Andelen fall med den brittiska virusvarianten har ökat och står nu för över hälften av de smittade.

Gotland: Smittspridningen ligger på jämförlig nivå med föregående vecka.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen