Svenska köldknäppen: Här sjönk temperaturen till 24 minus i natt

Publicerad 2022-11-16

Först rekordvärme och sedan rekordkyla.

+ 16,7 grader i Småland i lördags – 24,5 minusgrader i Lappland i går natt.

Novembervädret verkar just nu ha svårt att bestämma sig då både kyligare och varmare temperaturer är på ingång även framöver.

Trots att det i kalendern står november så verkar termometern ha svårt att bestämma sig.

Under lördagen uppmättes den varmaste temperaturen som hittills uppmätts så här sent in på året i Sverige: 16,7 plusgrader i Gladhammar i östra Småland.

Men det är just nu tvära väderkast.

För natten till onsdag noterades säsongens hittills lägsta temperatur – 24,5 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland.

– Det är stora skiftningar i vädret just nu och det beror på att vi har en jetström som sträcker sig långt från söder till norr. I vanliga fall brukar det ge ganska normalt väder, men nu rör den sig, vilket har gett det det här extrema vädret som vi sett på sistone, säger meteorolog Mikael Luhr.

Kallare väder att vänta

Han konstaterar vidare att kallare väder är att vänta, framförallt i större delen av Norrland där temperaturerna kan landa på 10–20 minusgrader.

– Vi har gått från ett extremt milt novemberväder till ett mer normalt. Men det kommer att fortsätta skifta även framöver. Under veckan kommer det bli ytterligare några grader kallare, och till helgen väntas regn och snö.

Temperaturen stannade på minus 24,5 grader i Karesuando i går. Bilden är en genrebild.

Det är framförallt i de östra delarna av Götaland och Svealand som snö och regn kommer att leta sig in över helgen. I början på nästa vecka når snöområdet även landets norra delar då ett lågtryck från sydväst rör sig in.

– Det väntas bli en del regn och snö men också halka då temperaturen ligger runt nollgradigt i söder men desto fler minusgrader i norr.

Under fredag och lördag väntas ett par centimeter i de östra delarna av Götaland, troligtvis även i södra Dalarna och Gävleborg. Under söndagen väntas nederbörden tillta, och ett par centimeter snö kan då falla över östra Götaland och Svealand och södra Norrland, menar Mikael Luhr.

15 centimeter snö

– Det är svårt att säga i nuläget men lokalt kan det handla om 5-10 centimeter snö i de östra delarna av Svealand och Götaland, medan det i södra delarna av Norrland kan komma uppemot 15 centimeter lokalt.

– Ska man ut och resa under exempelvis lördagskvällen, söndag och måndag så kommer det vara lite besvärligt väglag på många platser i form av snö och ishalka vissa kvällar och nätter.

Under nästa veckan väntas dock temperaturerna öka, till omkring åtta plusgrader i söder, vilket medför att den snö som fallit kommer att försvinna, med undantag från de nordligaste delarna av landet.

Men för den som hoppats på värme går bet, för i slutet på nästa vecka är det dags för kallare väder igen.

– Fram till första advent ser det ut att bli lite mildare, men därefter får vi förmodligen en kallare period igen när vi börjar kliva in i december.

1999 var det snäppet kyligare i Karesuando. Bilden är tagen vid 54 minusgrader.

LÄS VIDARE

Nytt svenskt värmerekord: ”Sverige värms upp dubbelt så fort som genomsnittet”

Följ ämnen i artikeln