Uppgift: Nämndeman utsattes för påtryckningar

Publicerad 2023-03-09

Inga påtryckningar ska ha skett mot de nämndemän som lämnade sitt uppdrag efter den så kallade snippadomen, enligt S-ledaren Magdalena Andersson.

Men enligt Nämndemännens riksförbund har en av nämndemännen bekräftat att påtryckningar förekom.

Stefan Blomquist är ordförande i Nämndemännens riksförbund och uppger att en kollega till honom i veckan blev uppringd av en av nämndemännen.

– Den nämndemannen bekräftar att det var efter påtryckningar som de bestämde sig för att lämna in sitt entledigande – vilket är helt förskräckligt, säger Stefan Blomquist till TT.

Två socialdemokratiska nämndemän lämnade sina uppdrag vid hovrätten för västra Sverige efter den friande så kallade snippadomen.

Det var det socialdemokratiska partiet som tog initiativ till samtal med de båda nämndemännen. De ska ha kallats upp för ett ”coachningsmöte” med S-distriktets ledning efter domen. Båda avgick som nämndemän kort därefter.

Jämför med Ungern

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterade på torsdagen det inträffade.

– Den information jag fått är att det inte skett några påtryckningar, säger Andersson.

– Det här är två personer som varit väldigt utsatta. Den informationen jag fått är att man haft samtal för att stötta dem i den svåra situationen.

Uppgifterna om vad som skett på mötet går alltså isär.

Stefan Blomquist är oroad över de signaler han nåtts av.

– Jag tänker först, kan det verkligen vara sant? Får det verkligen gå till så här? Det här är ett skolexempel på otillbörlig påverkan från den politiska nivån, säger han.

– Ska det bli någon slags trend att man ska kunna påverka domare så är vi verkligen på ett sluttande plan. Då är vi nere på någon polsk, ungersk nivå vad gäller rättsväsendet, och vår demokrati är i fara.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.

Hänvisar till distriktet

Advokaten och tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström anser att hanteringen är ett haveri. På sikt kan det leda till att andra nämndemän som dömer i komplicerade rättegångar påverkas, skriver han i en debattartikel i SvD.

”Då har vi inte längre oberoende domare”, skriver Bodström, som drar paralleller till Turkiet och Ungern.

Andersson kommenterar inte Bodströms kritik, men säger att S behöver stötta medlemmar som är utsatta för stor press.

Hon ser i dagsläget ingen anledning för partiledningen att ifrågasätta informationen från partidistriktet i Göteborg, eller att gräva djupare i ärendet.

– Får vi nånting som tyder på att det skulle vara på ett annat sätt kommer vi naturligtvis att dyka i det.

Närmare information om samtalen med nämndemännen hänvisar hon till distriktet.