Oväntade hotet mot Trumps plan: ”Allt som krävs”

Publicerad 2023-05-06

Tucker Carlson, 53, fick sparken av Fox News efter en rad skandaler.

Stjärnan tros nu kunna ta sina miljoner anhängare in i presidentvalet 2024.

– Enda hotet mot Donald Trump, uppger erfarne republikanske strategen Rick Wilson.

Hittills är Trump ohotad etta bland de republikaner som meddelat att de siktar mot Vita huset nästa år.

Floridas guvernör Ron DeSantis, som setts som den förre presidentens främste utmanare i det republikanska primärvalet, har ännu inte meddelat sin kandidatur.

Nu tror vissa politiska experter att sparkade tv-stjärnan Tucker Carlson kan ta plats i startfältet.

Och i så fall är det på Trumps planhalva han kommer ta matchen.

Värsta hotet mot Trump

Den tidigare republikanske strategen Rick Wilson, som bland annat jobbat för George Bush den äldre, menar att Carlson skulle vara ”ett dödligt hot” mot Trumps kandidatur.

Han menar att det förmodligen står i uppgörelsen med Fox News att Carlson inte kan ta ett jobb med en konkurrerande kanal eller plattform.

– Vilket leder oss till en fascinerande möjlighet. Säg att han ställer upp i valet. Han är rik nog. Han skulle omedelbart kunna samla in mer pengar än alla förutom Trump, kanske till och med gå om honom. Han är polariserande, hemsk och ytterst omoralisk. I korthet, bättre än Ron DeSantis för gräsrötterna, uppger Wilson enligt Newsweek.

– Jag tror att han är den ende republikanen som utgör ett hot för Trump i primärvalet. Kändisskap, pengar, mental skärpa, cynism, isolationism och en uppenbar kärlek för auktoritära rörelser är en stark hemlig sås för MAGA-basen.

Fick sparken oväntat

Den republikanske strategen John Feehery är inne på liknande tongångar i en intervju med Newsweek.

– Om Tucker skulle bestämma sig för att ställa upp skulle han vara ett omedelbart hot för Trump och övriga kandidater, säger han.

Beskedet slog ner som en bomb i de politiska kretsarna i Washington den 24 april.

Mannen som nyligen kallats för ”USA:s mäktigaste konservative person” och som dagligen drog en mångmiljonpublik till sitt program i Fox News fick sparken med omedelbar verkan av tv-kanalen.

Sedan dess har det spekulerats i vad som låg bakom beslutet – och vad Tucker Carlson kan tänkas göra härnäst.

Massiv följarskara

För de på den republikanska sidan, särskilt de som tänker sig kandidera i presidentvalet, kan Tucker Carlson ha avgörande betydelse.

Med en daglig tittarskara på fler än tre miljoner och ännu fler som följer honom i andra kanaler har den konservative profilen makten att lyfta, eller sänka, en kandidat.

Donald Trump hade veckorna innan Carlsons oväntade avsked ett antal privata samtal med honom, för att försöka säkerställa hans stöd inför primärvalet.

Nu kan tv-stjärnan Tucker Carlson bli ett problem för Trump, men på ett oväntat sätt.

Tidningen Newsweek har talat med en rad experter om sannolikheten att tv-stjärnan bestämmer sig för att själv sikta mot Vita huset.

Har allt en kandidat behöver

– Det är svårt att avfärda spekulationerna om att Tucker Carlson skulle vara en duglig kandidat. Huruvida han kan besegra Trump i ett primärval eller vinna själva presidentvalet är en annan fråga, säger Thomas Gift, expert på amerikansk politik, vid University College London, till Newsweek.

– Men han har definitivt alla tre saker en kandidat behöver: ett känt namn, hängivna anhängare och känsla för var hans parti befinner sig i detta ögonblick. Sedan får man lägga till att många republikaner ser honom som en martyr just nu och han skulle kunna kasta sig in i primärvalskampanjen där det är en bonus att vara paria.

Roderick Kiewiet, amerikansk professor i statsvetenskap, är mer tveksam.

– Carlson är inte en seriös kandidat. Det tar enorm kraft och finansiering att inleda en presidentkampanj och kan inte se hur han skulle mäkta med det, säger han till Newsweek.

Primitiv populism

Men tillägger:

– Om någon hade påstått 2015 att Donald Trump skulle bli president, hade jag trott att denne var galen.

Thomas Gift menar dock att åren med Trump har förflyttat de konservativa amerikanska väljarna ännu mer högerut och och att ”en ny karismatisk ledare som Carlson inte ska underskattas”.

Kiewiet säger att ”det vore ett misstag” att endast kategorisera Tucker Carlson som en del av ytterhögern.

– Hans orubbliga motstånd mot covidvacciner och ännu större motstånd mot att hjälpa Ukraina är mer uttryck för en primitiv populism. Carlson har också spridit andra riktigt märkliga grejer, som ufon och boskapsmutationer, säger han.