Theodor Engström åtalas – hade med sig pilbåge och svärd

Publicerad 2022-11-01

Nu åtalas Theodor Engström, 33, för mordet på Ing-Marie Wieselgren, 64, och mordplaner mot Centerledaren Annie Lööf.

Han hade kartlagt Annie Lööfs förehavanden i Visby och hade med sig knivar, svärd, pilbåge med pilar, samt droger.

”Theodor Engströms avsikt var att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen” står det i åtalet.

I dag åtalas Theodor Engström, 33, för dådet i Almedalen.

Rubriceringen är bland annat terroristbrott och förberedelse till terroristbrott.

Av åtalet framgår det att Engström hade med sig pilbåge och svärd till Gotland för att skada eller döda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han förvarade och transporterade ”bland annat en dubbeleggad kniv, ytterligare en kniv, två svärd och en pilbåge med pilar”.

Bodde i tält

Engström hade även samlat information om både Annie Lööfs och Ing-Marie Wieselgrens scheman under Almedalsveckan.

En bevisning som åberopas är ett schema från Svenska kyrkan, där det framgår att Annie Lööf skulle befinna sig i Visby domkyrka onsdagen den 6 juli.

Under Almedalsveckan bodde Theodor Engström i ett tält i Visby, där han förvarade bland annat pilbåge med pilar och pilspetsar. Engström åtalas också för narkotikabrott, då han bland annat innehaft 7,01 gram cannabis och 30 doser LSD på plats på Gotland. 20 doser LSD hittades i hans necessär i tältet.

Theodor Engström hade bara bokat en enkelbiljett till Gotland, enligt en promemoria från Säkerhetspolisen som åberopas.

”Avsikt att injaga allvarlig fruktan”

Det brutala dådet skedde en solig eftermiddag den 6 juli i somras, mitt under den pågående Almedalsveckan. Vid Donners plats i Visby gick Theodor Engström, 33, till attack med flera knivhugg mot Ing-Marie Wieselgren, 64, som samma kväll dog av sina skador.

”Den ovan angivna gärningen har allvarligt kunnat skada Sverige och har av Theodor Engström begåtts i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen i Sverige”, står det i åtalet.

Ing-Marie Wieselgren var nationell psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, och har beskrivits som en mycket omskattad och omtyckt medarbetare.

”En tragedi”

Familjens målsägarbiträde Kronje Samuelsson tycker att åtalet förefaller vara genomarbetat och väl underbyggt. Ingen av hans klienter kommer att höras under förhandlingen.

– Det är viktigt att kanske inte allt fokus hamnar på just rubriceringen terroristbrott. Man måste även ha i åtanke att det finns efterlevande, vars nära anhöriga blivit utsatt för ett mord. Det är förstås en tragedi för alla som är inblandade på den sidan, säger Kronje Samuelsson.

Hur och när Ing-Marie Wieselgren blev en måltavla avstår han från att kommentera.

– Enligt min uppfattning är det kanske inte en helt entydig bild, om jag säger så.

Knivmordet skedde under Centerpartiets dag i Almedalen, och Annie Lööfs planerade tal ställdes in. Senare visade det sig alltså att Theodor Engström haft planer på att även mörda Centerledaren.

– Det är klart att det är omskakande. Det är fruktansvärda besked att ta del av, inte minst som privatperson och mamma. Tankarna går direkt till ens barn och familjen, kommenterade Annie Lööf när detta blev känt.

Theodor Engström, 33, som nu åtalas för dådet i Almedalen i somras.

”Speciell plats”

Theodor Engström greps omgående, efter att ha tacklats ned av rådig allmänhet. När det stod klart att han haft för avsikt att mörda ytterligare personer togs utredningen över av Säpo, och misstanken om terroristbrott tillkom.

En helhetsbedömning, där åklagaren vägt in offrets roll men också sammanhanget mordet skedde i, ligger bakom terrorrubriceringen.

– Politikerveckan i Almedalen är en speciell plats med en tydlig koppling till demokratin i Sverige och en öppen mötesfrihet är också av betydelse i den här helhetsbedömningen, har Henrik Olin tidigare sagt till TT.

Nazistiskt förflutet

I samband med en omhäktningsförhandling den 16 augusti erkände Theodor Engström terroristbrott och förberedelse till terroristbrott, och han hade därmed inget att invända mot att sitta fortsatt häktad i väntan på åtal.

Theodor Engström har tidigare deltagit i nazistiska NMR:s demonstrationer, och skrivit artiklar på nättidningen Nordfront. Men snarare än ett nazistiskt motiv har hans dåd senare kopplats till ett missnöje med den svenska psykiatrin.

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts har visat att Theodor Engström begick dådet under ”påverkan av allvarligt psykisk störning”. Vilket skulle kunna leda till att påföljden slutar med rättspsykiatrisk vård i stället än fängelse.

Rättegången, som kommer att hållas i Gotlands tingsrätt, väntas ta fem förhandlingsdagar, mellan 8 november och 15 november.

Följ ämnen i artikeln