Tre gåtor kring polismordet – nu presenteras förundersökningen

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-10-29

En 17-årig pojke misstänks ha mördat polisen Andreas Danman i Biskopsgården.

Visste gärningsmannen att han sköt en polis? Vad var motivet? Var verkligen polismannen måltavlan?

I dag presenterar åklagaren sin bevisning som kan ge svar på frågorna.

Bilden av vad som hände kvällen den 30 juni i Biskopsgården kan klarna i dag. Åklagare Linda Wiking väcker nu åtal mot den 17-åring som misstänks för mordet på polisen Andreas Danman. Det första polismordet i Sverige på 14 år.

Det finns flera gåtor kring mordkvällen som ännu inte besvarats. När åtalet nu väcks och förundersökningen blir offentlig väntas flera frågetecken rätas ut.

Kan ha haft annan måltavla

Andreas Danman var i det utsatta området tillsammans med en kollega den 30 juni. Han färdades på moped och bar hjälm under kvällen. Om han hade polisuniform eller var civilklädd har polisen ännu inte kommenterat.

Andreas Danman tjänstgjorde i Biskopsgården i Göteborg när han sköts till döds, men har tidigare arbetat i Mali.

Det är oklart om mördaren visste att han sköt mot en polis. Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har tidigare meddelat att man arbetat efter teorin att skytten kan ha misstagit Danman för någon annan. Den tilltänkta måltavlan kan alltså ha varit en annan person.

Motivet till skjutningen är därför en hittills obesvarad fråga. Danman stod och pratade med ett par personer när han blev skjuten. 17-åringen finns med i konfliktmiljön och misstänks för mord men även mordförsök, eftersom det finns andra målsägare som riskerade att träffas av skotten. En av dem ska ha koppling till gängkriminalitet. Polisen har arbetat efter teorin att skjutningen kan vara kopplad till någon av de pågående gängkonflikterna i området.

Nekar till brott

En massiv polisinsats och utredning inleddes omgående efter mordet den 30 juni.

– De ska känna sig oroliga där ute, snart kommer vi och knackar på dörren. Så är det bara, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg då.

Polisen undersöker brottsplatsen.

Efter en intensiv polisjakt greps den 17-årige pojken knappt två dygn senare. Han sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Enligt hans försvarare har han nekat till brott.

Om 17-åringen har medverkat i förhör eller ej är ännu oklart.

– Jag vill inte uttala mig förrän presskonferensen på fredag morgon, säger åklagare Linda Wiking.


Uppdatering 21119:

17-åring döms för mordet på Andreas Danman