Kritiken från Vårdförbundet: ”Alla pekar på varandra”

Publicerad 2022-08-13

Vårdpersonal får inte förutsättningar att utföra sitt arbete, medan patienter dör av sina skador.

Politikerna måste ta det på allvar, menar Vårdförbundets vice ordförande Jani Stjernström.

– Det är en katastrof att det händer, säger hon.

Vårdförbundets vice ordförande Jani Stjernström kommenterar svensk sjukvård och de vårdskador som uppstått den senaste tiden. Enligt förbundet visar forskning kring vårdskador och dödsfall på att det inte funnits tillräckligt med personal.

– Ju färre sjuksköterskor, ju fler eventuella dödsfall inträffar. Ju fler iakttagelser och eftersökning efter symtom som görs desto bättre, och det behöver ske av kunnig personal.

Hon menar att det kan bli problem om inte arbetsgivaren prioriterar professionella team med vana att arbeta tillsammans med specialistkunskap.

– Det måste man ha som utgångspunkt när man rekryterar, det går inte att lösa med akutinsatt personal. Då kan man inte kräva av dem att de ska ha fullgod kunskap.

De ytterst ansvariga för vårdskadorna som uppstått menar Vårdförbundet är huvudarbetsgivaren – politikerna.

– Man tittar på budget när man resurssätter, men man måste titta på kunskapen som finns i verksamheterna. Politikerna behöver föra en dialog med dem, de behöver intressera sig för att det verkligen fungerar och att det är hållart.

”Alla pekar på varandra”

 ”Brister och vårdskador som leder till allvarlig sjukdom eller dödsfall är en fruktansvärd situation för den enskilde och de anhöriga, men även för de som inte kunnat utföra sitt arbete”, säger Jani Stjernström.

När Jani Stjernström får höra om ettåringen som dött till följd av flera obehandlade infektioner blir hon upprörd, men inte förvånad.

– Det är en katastrof att det händer, utifrån barnet och familjen, men även för de inblandade. De gör vad de kan utifrån resurserna som finns. Det är inte som att någon slarvar med uppsåt, där måste arbetsgivaren ta ett större ansvar för att se till att det fungerar istället för att det blir rätt siffror.

Att vårdskador uppstår och att barn, i det här fallet, har dött till följd av skadorna kan bero på personalpolitik och felfördelning av resurser.

– Framför allt när det gäller frågor kring barn är det kunskap som inte räcker till, när vad jag förstår det som, det inte har funnits platser för att ha kvar barn för observation. Det är precis det här vi varit rädda för ska hända när det blir färre specialister, säger hon.

Vårdskador, menar hon, uppstår när vårdpersonal hamnar i situationer där de inte får möjlighet att utföra sitt arbete.

– De går hem med ont i magen och bär med sig det. De tänker: tänk om jag hade fått använda min kunskap fullt ut, och det tär verkligen på människor att veta att man inte räckte till.

Hon upplever att ingen vill ta ansvar för att lösa problemen inom vården.

– Man pekar på SKR om man är region och kommun, SKR pekar på regionalt ansvar, regionen pekar på tjänstemännen som pekar på politikerna som säger att vi inte fått förutsättningar och resurser. Alla pekar på varandra.

Vägen framåt är en dialog mellan arbetsgivare och personal med kunskap, enligt Vårdförbundet.

– Ska det vara så svårt att prata? Tar man inte in de som äger kunskapsområdet kommer man att misslyckas.

Amir, 1, dog efter han skickats hem med feber.