Miljöpartiet om Socialdemokraternas klimatpolitik: Ett svek

Uppdaterad 2021-12-12 | Publicerad 2021-12-11

Socialdemokraterna går fram med klimatskadlig politik på flera fronter, enligt Miljöpartiet.

Tidigare klimatminister Per Bolund är djupt kritisk och hävdar att S passar på när MP har lämnat regeringen.

– Det är ett svek, säger han.

Följ ämnen

En dryg vecka har gått sedan Miljöpartiet tog sina flyttkartonger och lämnade regeringskansliet. På den korta tiden har Socialdemokraterna gått fram med flera åtgärder som retar gallfeber på de gröna. 

  • Ett snabbt beslut om slutförvaret av kärnavfall. Nya miljöministern Annika Strandhäll (S) sa i veckan att beslutet ska fattas i slutet av januari nästa år. Tidigare miljöminister Per Bolund (MP) har upprepade gånger varnat för att det behövs mer forskning på området. 
  • Nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) lovar nya gruvor och sa att Socialdemokraterna älskar gruvor. Miljöpartiet anser att gruvorna är miljöskadliga och hotar den samiska kulturen. 
  • Socialdemokraterna öppnar för att bygga ut flygplatsen Arlanda och tänker inleda samtal med Moderaterna. Miljöpartiet är starkt kritiska till en utbyggnad av flygplatsen.  
Per Bolund (MP).

Klimatskadlig politik

I Miljöpartiet pågår för fullt interna diskussioner om Socialdemokraternas politik. Tidigare miljö- och klimatminister Per Bolund kallar det för ett svek mot Sveriges löfte att få ner utsläppen i enlighet med Parisavtalet.

– Det visar på vad som händer när Miljöpartiet inte sitter i regering längre, säger han.

Att utöka kapaciteten på Arlanda är direkt klimatskadlig och ineffektiv politik, anser MP.

– Flyget är det mest miljöskadliga transportslaget vi har. Svenska folket har också visat att man väljer andra transportslag, inrikesflyget har ju minskat sedan 2019, redan innan pandemin. Dessutom utnyttjar Arlanda inte sin fulla kapacitet som det ser ut idag och det finns inget behov att bygga ut. Vi är besvikna över en politik som så lätt verkar falla för oppositionens populism istället för att stå upp för nödvändiga beslut.

Visar inte detta att det var ett misstag att lämna regeringen?

– Vi kan inte sitta i regering för att stoppa Socialdemokraternas skadliga miljöpolitik. Vi sitter i regering för att genomföra gröna satsningar. Nu fanns inte förutsättningar för det eftersom riksdagen stoppade budgeten. Då tar vi konsekvenserna av det. Vi står bakom våra värderingar. 

Per Bolund (MP) och statsminister Magdalena Andersson (S).

Strandhäll: Olika ställningstaganden

Kommer ni agera för att stoppa Socialdemokraternas politik?

– Vi kommer agera i opposition och driva på för att fatta andra beslut, som ligger i linje med vår egen politik. Vi ska göra allt vi kan för att minska utsläppen. Det är ett svek att det går i fel riktning.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraterna för en kommentar om kritiken. Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) ger en skriftlig kommentar:

”Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i vissa sakfrågor landar i olika ställningstaganden. Men vi är eniga i att vi vill se en offensiv politik för att få ner utsläppen och har haft ett bra samarbete med MP om detta i regeringen”

ANNONS