Man sköts till döds inför vittnen – idag föll domen

Publicerad 2022-03-04

Den 28-årige mannen jagades över torget i Husby av beväpnade och maskerade män på elcyklar och sköts till döds inför flera vittnen.

Nu döms en idag 19-årig man för mordet.

I fem års tid hade samhället larmat om 19-åringen och vid tiden för mordet var han på rymmen från ett ungdomshem.

Från början åtalades fyra unga män, alla med kopplingar till det kriminella nätverket Husbys Hyenor, för mordet.

När domen idag föll i Solna tingsrätt frikändes tre av dem då rätten inte anser att bevisen mot dem räcker.

Endast en av dem, en idag 19-årig ung man, döms för att ha dödat den 28-årige mannen genom att skjuta honom och för att ha utsatt två andra personer för livsfara eller fara för svår kroppsskada när flera skott avlossades mitt bland folk.

Den dömde mannen fångades av övervakningskameror.

Den avgörande bevisningen mot 19-åringen har varit fem polismän, som haft aktuell och gedigen kännedom om mannen och som känt igen honom från polisens övervakningsfilm, trots maskeringen.

Mord kan ge livstids fängelse och i detta fall var gärningsmännen i numerärt överläge konstaterar tingsrätten. Mordet föregicks även av noggrann planering.

Att påföljden endast blir nio år och tio månaders fängelse beror på gärningsmannens unga ålder.

– På grund av att han har varit häktad med restriktioner i drygt åtta månader sätts straffet ned till nio år och tio månader, säger rättens ordförande Margareta Molin Stenberg.

Här jagas offret av de misstänkta mördarna.

Det var en eftermiddag den 31 maj 2021 som polisen larmades om en skottlossning i Husby centrum i nordvästra Stockholm.

På asfalten, mot en husvägg, låg en 28-årig man skjuten. Skadorna var mycket omfattande och mannen, som tidigare haft en ledande roll i ett kriminell nätverk, avled på sjukhus.

Mordet inträffade inför chockade vittnen i ett tätbefolkat område. En flicka i 10-årsåldern stod strax bredvid mannen när han föll ihop efter att ha träffats av kulorna. Hon berättade efteråt att hon ville hjälpa till men inte vågade för att hon ”inte ville dö”.

Förloppet var mycket snabbt. Den 28-årige mannen gick till synes lugnt över torget med en cigarett i mungipan när han plötsligt märkte att han var jagad av två maskerade män på elcyklar.

Springande försökte han komma undan men skyttarna hann ifatt honom och han sköts med flera skott.

Skott gick även in genom fönstren till en lokal.

När mordet skulle utredas vågade få vittna om det de visste, något som blivit allt vanligare i utsatta områden när nätverkskriminalitet är inblandat. Inte heller offrets egna anhöriga ville säga något alls.

Motivet till mordet är därför inte helt klarlagt. Inte heller har den andre skytten kunnat dömas.

Den 19-åring som nu döms var vid tiden för mordet på rymmen från ett behandlingshem för vård av unga. Det var inte den första placering han haft och sedan avvikit från.

Två av de åtalade männen.

I domstolshandlingar framgår det att skola och polis under många år larmat om den unge mannen gällande kriminalitet, olämpligt umgänge, hög skolfrånvaro samt hotfullt och våldsamt beteende.

Redan som 14-åring sågs han umgås med livsstilskriminella och han har dömts för flera brott.

”Trots tidigare insatser både i frivillig form och med stöd av LVU har XX:s normbrytande kriminella beteende eskalerat”, står det i ett beslut från så sent som i februari i år.

19-åringen har även kopplats, enligt Aftonbladets källor, till flera grova våldsbrott och skjutningar där han misstänks ha varit utförare men aldrig kunnat dömas.

Några veckor innan mordet på 28-åringen hade han rymt från det SiS-hem där han då satt.

Att en så ung person åtalats och nu döms för mord, har återigen satt ljus på debatten om hur gängkriminaliteten kryper allt längre ner i åldrarna.

När Aftonbladet granskade 153 unga kriminella visade det sig att de unga, som förr i större grad användes för att utföra ärenden och hålla span, nu är de som även skjuter.

– Jag anser att tiden är förbi då man kunde kallas dessa personer för springpojkar. Nu är det ofta de som håller i vapnen, sa då Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid Noa.