Noah, 6, är orolig för familjen i Ukraina

”Vill inte att mormor ska skadas”

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-03-02

Slava Ukraini, heroiam slava!– “ära till Ukraina, ära till hjältarna!”

Det skanderar demonstranterna vid Sergels torg under onsdagen.

En av dem är Noah, 6, vars släktingar bor i Ukraina.

– Jag är jätteorolig, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Under onsdagskvällen lyser Sergels torg upp i gult och blått till stöd för Ukraina. Hundratals demonstranter har samlats för att visa solidaritet med det ukrainska folket.

Noah, 6, är en av dem som är på plats. Han syns tydligt i folkmassan när han springer runt i en färgglad overall och vantar i regnbågens alla färger. I handen håller han ett plakat med budskapet ”Putin out of Ukraina”.

”Orolig för mormor”

Just nu är Noah jätteorolig. Både hans mormor och flera kusiner bor i Ukraina.

– Jag vill inte att min mormor ska skadas. Jag vill att hon kommer till Sverige, säger han.

Det var inte länge sedan Noah var på besök i landet. Han var där i augusti förra året för att fira sin födelsedag och träffa släkten. Även om han är nervös över situationen i sitt andra hemland är han också glad.

Glad för att så mycket folk är på plats för att tillsammans visa att ”Ryssland inte ska få vinna”.

– Putin är inte snäll, jag gillar inte honom. Det är fler som tycker synd om Ukraina. Det är därför det är så många här, förklarar han.

Noah, 6, var en av demonstranterna på plats: Vill inte att mormor ska skadas.

”Det som händer är hemskt”

Iselinn, 11, har hoppat upp på sin pappas axlar för att se bättre. När Aftonbladet frågar henne varför hon är på plats svarar hon direkt.

– Det är inte en svår fråga att svara på. Jag är här för att Putin förstör människors liv. Ukrainska barn, män och kvinnor tvingas fly, säger hon.

Hon följer nyheterna på tv och och de har också fått lära sig om kriget i skolan.

– Det som händer är otroligt hemskt. Det finns många barn i Ukraina som säkert sitter i skyddsrum och gråter just nu på grund av Putin.

Samtidigt känner Iselinn att det finns hopp.

– Det är både vuxna, barn, ungdomar och till och med hundar som samlats här. Det visar att det finns hopp om mänskligheten.

”De har inte ens hunnit bli tonåringar”

Syskonen Felix, 9, och Alice, 8, tycker att det är hemsk att barn i deras ålder lider.

– Det är inte okej att barn skadas. De har ju inte tagit sig igenom livet än. De har inte ens hunnit bli tonåringar, säger Alice.

Felix håller med.

– Det är läskigt att titta på nyheterna ibland. Man vill ju inte att samma sak ska hända oss. Jag kan inte förstå varför man bombar hus och skadar människor som inte har gjort någonting, säger han.

Syskonen Felix, 9, och Alice, 8, tycker att det är hemsk att barn i deras ålder lider.

Målat egna plakat

Lisa, 8, och Tage, 6, har förberett sig för demonstrationen sedan i går. Lisa har fixat ett eget plakat som hon har ritat på. Lillebror Tage har målat sitt plakat själv, men Lisa har hjälpt honom att skriva på plakatet.

– Putin vill ta över Ukraina. Det är väldigt dåligt. Han har ju startat ett krig, säger Lisa.

Under onsdagskvällen lyser Sergels torg upp i gult och blått till stöd för Ukraina. Hundratals demonstranter har samlats.