Regn på Grönlandsisen för första gången

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-21

Det har regnat på Grönlandsisen, för första gången sedan man började mäta.

Regnet har lett till att isarna började smälta.

Enligt forskare är det ett tydligt tecken på klimatkrisen.

Temperaturen ligger i vanliga fall under fryspunkten, men den 14 augusti klättrade temperaturen över nollpunkten på forskningsstationen Summit Camp på Grönlandsisen.

För första gången sedan man började mäta föll det regn istället för snö över den enorma isen, rapporterar The Guardian.

Regnet ledde till att isarna började smälta. Men forskarna kunde inte att mäta nederbördsmängderna, eftersom det kom så oväntat. Över hela Grönland föll det uppskattningsvis sju miljarder ton vatten från skyarna.

Regnet föll under tre exceptionellt varma dagar på Grönland. På vissa ställen var det 18 grader varmare än normalt. Det resulterade i att isarna smälte på större delen av Grönland; ett område som är ungefär fyra gånger större än Storbritannien.

Det har regnat på Grönlandsisen för första gången sedan mätningarna startade.

”Saknar motstycke”

Den senaste rapporten från IPCC drog slutsatsen att det var "otvetydigt" att koldioxidutsläpp orsakade av människan värmer upp planeten och leder till effekter som issmältning och stigande havsnivå.

I maj rapporterade forskare att en betydande del av Grönlands inlandsis nått randen för en ”tipping point”. De menar att is, motsvarande en till två meters havsnivåhöjning förmodligen redan är dömd att smälta.

Smältningen är ett resultat av en ond cirkel där avsmältningen minskar glaciärernas höjd vilket utsätter dem för varmare temperaturer – vilket i sin tur påskyndar avsmältningen.

– Det som sker nu är inte bara ett varmt decennium eller två i ett föränderligt klimatmönster. Det här saknar motstycke. Vi passerar trösklar som inte setts på årtusenden, säger Ted Scambos, forskare vid National Snow and Ice Data Center vid University of Colorado, till CNN.

”En miljon ton i minuten”

Regnet föll mindre än en månad efter den senaste storskaliga smältepisoden på Grönlandsisen. Den 27 juli smälte tillräkligt mycket is för att täcka Florida med fem centimeter vatten.

Det gjorde 2021 till ett av bara fyra år det senaste århundradet som en så pass utbredd smältning har registrerats. De andra åren var 2019, 2012 och 1995.

Om hela Grönlandsisen skulle smälta skulle den globala havsnivån stiga med omkring sex meter, även om det skulle ta århundraden eller årtusenden för att inträffa. Men de biljarder ton som försvunnit från Grönland sedan 1994 driver upp havsnivåerna och äventyrar världens kuststäder.

Havsnivån har redan stigit med 20 centimeter, och enligt IPCC kommer den troligen öka med ytterligare 28–100 centimeter i slutet av seklet, men det kan även röra sig om 200 centimeter.

Forskare uppskattar att Grönlands is smälter snabbare än någon gång tidigare de senaste 12 000 åren. 2019 förlorade Grönlandsisen uppskattningsvis en miljon ton is i minuten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln