Dubblering av covid-inlagda på norska sjukhus

Högsta siffran sedan april

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2021-11-08

Totalt 198 personer med covid-19 är just nu inlagda på norska sjukhus.

Det är den högsta siffran sedan i april och en dubblering på två veckor.

Coronastatistiken vänder uppåt i Norge igen.

Under måndagen var totalt 198 personer inlagda på norska sjukhus, enligt Verdens Gang med hänvisning till hälsodepartementets statistik.

Siffran är den högsta för inlagda covidpatienter sedan i april i år, och nästan en fördubbling på två veckor. Antalet fall är dessutom 25 fler än i fredags.

För närvarande är 49 av personerna inlagda på iva, medan 21 personer vårdas i respirator.

Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, FHI, uppgav i förra veckan att det är troligt att det blir en ny våg av infektioner under vinter.

– Vi måste följa utvecklingen och se vilken belastning det blir på sjukhusen, men även i kommunerna och bland befolkningen, har FHI-direktören Camilla Stoltenberg tidigare sagt till NTB.

Sjukhuspersonal i skyddutrustning på väg att ta hand om en patient med covidsymtom på akutmottagningen på Ahus på Lørenskog i Viken.

Ökning bland fullvaccinerade

I fredags kom även beskedet att Norge för första gången ser en ökning av fullvaccinerade äldre på sjukhus.

– Vi ser att det faktiskt är en liten ökad risk för att bli inlagd med covid som huvuddiagnos bland fullvaccinerade äldre. Det är en reell ökning i förhållande till storleken på gruppen, förklarade vaccinchefen Geir Bukholm på FHI för VG.

Han noterar att bara sex procent av den aktuella gruppen fått en påfyllnadsdos, varpå FHI nu yttrar viss självkritik. 

– Vi tycker att vi gjort rätt bedömningar utifrån den information vi hade. Sedan kan vi i efterhand fundera på om vi skulle prioriterat vaccination med den tredje dosen ännu tidigare, säger Bukholm.

Totalt 216 855 personer har bekräftats smittade i Norge sedan februari 2020.

Antalet inlagda på sjukhus har dubblerats på två veckor. Bild från Akerhus universitetssjukhus.

Så är läget på svenska sjukhus

Diagrammet visar antalet coronapatienter inlagda på Sveriges alla sjukhus, per dag, sedan den 19 mars 2020 och fram tills idag. Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten.

Den mörkare röda färgen visar antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning, den ljusare är alla övriga inlagda som vårdas för covid-19.

Bekräftat antal smittade och döda i världen

Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE, och de svenska siffrorna är från Folkhälsomyndigheten. Kartan uppdateras dagligen.