Åklagaren: Kommer kräva lagens strängaste straff

Publicerad 2022-03-06

LULEÅ. Mordet vid Notviken i Luleå har beskrivits som en ren avrättning.

En 25-årig kvinna sköts med åtta skott på nära håll – sannolikt på grund av en uppsättning stulna fälgar till en bil.

– Jag kommer kräva lagens strängaste straff, säger åklagaren Jonas Fjellström i podden Aftonbladet Krim.

Mordet vid Notviken i Luleå i somras ledde till en av de mest omfattande utredningarna någonsin i Norrbotten.

Men den innehåller luckor och det saknas exempelvis bindande teknisk bevisning som dna och fingeravtryck. Den misstänkte mördaren är en yngre man som var 19 år vid tiden till dådet. Han kopplas till det kriminella nätverket Shottaz i Rinkeby men har vistats i Norrbotten senaste tiden.

En stor del av åtalet bygger på uppgifter från ett nyckelvittne.

Han ville först inget säga i förhör men när han själv blev misstänkt berättade han om hela bakgrunden, motivet och pekade ut vilka som låg bakom. Motivet anges vara en stöld av en uppsättning däck och fälgar.

Bilen tillhörde en vän till 19-åringen som blev skjuten i Stockholm. Nyckelvittnet fick i uppdrag att se till bilen som var kvar i Luleå.

Däck och fälgar som försvann från den här bilen är motivet till mordet på den 25-åriga kvinnan i Luleå, enligt åklagaren.

Lever på hemlig ort

På grund av hotbilden vistas nyckelvittnet nu på hemlig ort. Han har medverkat i rättegången på länk. Varken åklagaren eller rätten vet var han faktiskt befinner sig.

– Polisen har vidtagit omfattande skyddsåtgärder, han finns på en för mig, och förhoppningsvis alla andra, okänd plats och har personskydd med sig, säger åklagaren Jonas Fjellström.

– Går man ut och lämnar uppgifter i en gängskjutning så måste man åtnjuta samhällets skydd, något annat är totalt oacceptabelt.

Blommor och ljus vid minnesplatsen för den mördade kvinnan.

”Ska kräva lagens strängaste straff”

Rättegången inleddes i början av februari och kommer att avslutas under andra halvan av mars.

När Aftonbladet talar med åklagaren första rättegångsdagen berättar han om sin syn på straffvärdet.

– Skjuter man en människa på det är sättet, då är utgångspunkten att en annan påföljd än livstids fängelse aldrig kan komma ifråga, säger Jonas Fjellström.

– Men. När det här hände, då kunde en person som var under 21 när gärningen begicks, inte dömas till mer än 14 års fängelse.

Åklagaren vill inte uttala sig om övriga än den misstänkte skytten på förhand. Men om huvudförhandlingen går framåt som han tänkt sig, vet han vad han kommer yrka vid avslutningen, den 18 mars.

– Då kommer jag kräva lagens strängaste straff, vilket är 14 år.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om mordet vid Notviken i Luleå och hur storstädernas kriminella gäng expanderar till mindre orter.

Avspärrningar vid brottsplatsen.