Professorn om virala studien: ”Oavsett så överlever kvinnor bättre än män”

Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2022-01-09

En kvinna som opereras löper högre risk för komplikationer och död om läkaren är en man.

Det visar en ny studie som fått stort genomslag på sociala medier.

– Det skulle kunna handla om bristande kommunikation, säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och professor i klinisk epidemiologi.

Den nya studien visar att kvinnor oftare råkar ut för komplikationer, eller till och med dör, efter operation om kirurgen är en man, jämfört med om kirurgen är en kvinna.

– Vi visar i vår studie att vi sviker vissa kvinnliga patienter, och att vissa i onödan drabbas av negativa och ibland dödliga konsekvenser. Resultaten är bekymrande eftersom att det inte borde vara någon könsskillnad i patientresultat oavsett kirurgens kön, säger Dr Angela Jerath, en av studiens författare, till The Guardian.

Men resultaten är inte riktigt så enkla att tolka som det först kan verka. Det säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

– Ett tag trodde jag också att det skulle kunna bero på en skillnad mellan kvinnliga och manliga kirurger. Man borde göra om studien igen i ett annat land med ett annat sjukvårdssystem.

– Det allra bästa vore om man kunde göra en randomiserad studie där man ”lottar” patienter till olika kön. Då får man bort flera störfaktorer.

Jonas F. Ludvigsson är barnläkare och professor i klinisk epidemiologi.

I grund och botten tror Jonas F. Ludvigsson att resultaten från studien handlar om något helt annat än kön.

– Jag tror att det skulle kunna handla om bristande kommunikation. Det är den mest troliga anledningen. Om man ska använda sig av ett annat exempel kan det vara när jag, i min roll som barnläkare, träffar en familj som inte talar svenska alls.

– Då kan det bli så att allt jag säger kanske inte går fram eller att jag inte uppfattar nyanserna av vad de säger. Naturligtvis kan det leda till sämre vård.

Små skillnader

Risken att kvinnor drabbas av komplikationer är 15 procent högre om kirurgen är en man, jämfört med om kirurgen är en kvinna. Risken att dö är 32 procent högre, om operationen utförs av en manlig kirurg, enligt studien där 1,3 miljoner patienter och närmare 3 000 kirurger ingått.

– Men man ska komma ihåg att skillnaderna är oerhört små. En annan sak man också ser i studien, som är värt att påpeka, är att det genomgående går bättre för kvinnor på alla sätt.

– Oavsett vem som opererar så överlever kvinnor bättre än män. Det ser vi hela tiden, säger Jonas F. Ludvigsson.

Ingen skillnad i akutsjukvården

Studien visar däremot att det inte är någon skillnad när patienter kommer in till sjukhusen och behöver akut operation. Då kan man alltså inte välja kirurg.

– Det borde man fundera på. Det kan finnas faktorer som forskarna inte har kunnat ta hänsyn till. Men jag tycker det känns betryggande att det inte är någon skillnad i siffrorna i akutsjukvården.

Han påpekar också att det är fler än bara kirurgen inblandad i en operation.

– Den läkaren man träffar mest inför en operation är narkosläkaren. Så man kan känna sig väldigt trygg. Man ska känna sig lugn.

Jonas F. Ludvigsson förklarar att det  genomgående går bättre för kvinnor på alla sätt efter operationer.

Blivit en snackis

Studien har fått spridning och snabbt blivit viral. Globalt sett är kirurgbranschen mansdominerad, och resultaten har lett till en debatt om hur vården ska bli mer jämlik.

– Man skulle kunna tänka sig att de kvinnor som blir kirurger är oerhört drivna och måste vara väldigt väldigt noggranna och även överprestera. Men då tycker jag att man borde sett bättre överlevnad hos de kvinnliga kirurgernas manliga patienter, och där ser man inte samma skillnad. Där verkar det vara ungefär liknande fynd.

Jonas F. Ludvigsson anser att studien visar på en tydlig röd tråd kring vad som är viktigast inom sjukhusvården.

– Vi kan lära oss av studien att relationen mellan läkare och patient är väldigt viktig för vården. Det tror jag är kärnan i den här studien. Men återigen, det här är den första studien i sitt område och jag tror att man behöver göra fler.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln