Centrumdöden brer ut sig – då tar kommunen in stjärnarkitekt för en miljon

Svenska stadskärnor allt mer öde: ”Kan inte ta in beväpnade vakter och tvinga folk”

Uppdaterad 2022-08-15 | Publicerad 2022-08-14

UDDEVALLA. Svenska städer håller på att dö.

Butikerna bommar igen, gatulivet försvinner och snart återstår bara någon enstaka tatueringssalong och ett Bishops arms.

Och ju fler plastsäckar som sätts upp i skyltfönstren desto mer oroar sig invånarna för att brottsligheten ökar – trots att det egentligen är tvärtom.

Uddevalla har vänt sig till Sveriges störste kändisarkitekt för att stoppa förfallet.

Han vill bygga ett hus av skräp – som ska kosta en miljard.

Bara de senaste månaderna har minst fyra butiker meddelat att de slår igen i Uddevalla centrum.

Bland annat Clas Ohlson och Sinnesrobutiken som sålt djurmönstrade tunikor och drömfångare till stadens andliga sökare.

Pappskivor för skyltfönster, tusentals öde kvadratmeter och åsynen av den igenbommade affären ”I love bags” lämnar det socialdemokratiska kommunalrådet allt annat än rofylld.

– Vi kan inte skicka ut beväpnade vakter och tvinga folk in till centrum, säger Ingemar Samuelsson.

Uddevalla kommun är långt ifrån ensam om att drabbas av centrumdöden, en farsot som tar kål på känslan av trygghet och gemenskap i samhället. När torget tappar funktion som stadens mitt och mötespunkt, lever folk sina liv åtskilda från varandra, i villaområden och hyreslängor, som i filterbubblor.

Utanför Uddevalla växer norskägda köpcentret Torp på en asfaltsöken med gratis parkering. På grund av Torp har handlarna i centrum haft problem i decennier, men de senaste åren har det blivit värre.

”När allt börjar stänga blir människor otrygga, det är en normal reaktion” säger Ingela Johansson som tvivlar på om det planerade Medborgarhuset  verkligen kommer bli av.

”450–2 000 kvadrat – och höga ambitioner” lockar en fastighetsägare i en nedsläckt lokal vid den centrala gågatan. Där Åhléns en gång låg sitter nu svarta plastskynken.

– Arbeten och affärer försvinner. Centrum blir som en förstad, säger Ingela Johansson, som bott i centrala Uddevalla i 50 år.

Mätningar visar att Uddevallaborna i takt med utarmningen blivit mer otrygga än på andra håll. Runt 80 procent tycker att det finns problem med knarkhandel. Nästan lika många oroar sig för gäng och våld. En tredjedel av invånarna är rädda utomhus när det är mörkt ute.

Men i själva verket minskar brottsligheten här.

Maria Rönn gick mot strömmen och öppnade en herrklädesbutik i centrum för knappt ett år sedan: ”Det jag fick höra var att jag var helt galen. Men unika butikerna, det är de som funkar”.

– Det händer ju mycket. Brott, bilbränder, klotter… Men det är inte bara i vår stad utan i hela Sverige. Jag känner mig trygg ändå, säger Maria Rönn, ägare till herrbutiken Soul4men, där frottékläder denna sommar säljer som smör. Hon är den enda som vågat öppna en affär i city det senaste året.

Visst har även Uddevalla sina problem, men det finns egentligen ingen saklig grund till bottenresultaten i trygghetsmätningarna, säger kommunalrådet.

– Människor är ju inte hotade på nåt vis. Men man upplever sig inte bekväm. De som ringer mig och vill prata om otrygghet säger saker som ”jag känner inte igen mig när jag kliver på bussen, det är bara invandrare”.

22-åriga Dennis Wanyoike har växt upp i invandrartäta området Dalaberg, och därifrån åker ungdomar in hit till centrum för att gå på krogen eller hänga i parken med vänner. Men de får ofta fördomarna slängda i ansiktet.

– När vi pratar med en random svensk tror de att jag vill sälja något till dem, eller slåss, säger han.

”Det finns väl en negativ bild av Uddevalla, det är många som sprider rykten”, säger Dennis Wanyoike, 22, arbetssökande. Han brukar åka in hit och hänga i centrum.

Visionerna för att göra Uddevalla till ”hjärtat i Bohuslän” har kommit och gått.

Den senaste lösningen har kommunen hämtat från Manhattan. Stadsutvecklingsmodellen BID, Business Improvement District, användes för att göra om slummiga Meatpacking District i New York till hippt modekvarter. Huruvida det går att översätta till Standard Herrkläder och Gittans underklädesbutik i Uddevalla, återstår att se.

I gallerian på gågatan står allt fler butiker tomma. Kommunen använder en del till att ställa ut konst och foton på ”Uddevalla från förr”.

Men den mest storslagna – och dyraste – satsningen är det fem våningar höga medborgarhuset som beräknas kosta nära en miljard. Stjärnarkitekten Gert Wingårdh, känd från SVT:s ”Husdrömmar” har valts ut för att designa megabygget, bara hans arvode ligger på en miljon kronor.

– Det är jättelyckosamt om den här byggnaden blir något som hela Uddevalla är stolta över. Det här är en byggnad som rimligtvis kommer stå under en väldigt lång tid, vi talar om sekler, säger Gert Wingårdh.

Medborgarhuset ska byggas av trä, glas och Uddevallabornas gamla bråte – ”ett demokratiskt återbruksprojekt”, enligt Wingårdh. Han uppmanar invånarna att bidra med avlagda tegelpannor.

Att Wingårdh låg bakom konsthallen Liljevalchs+ som utnämndes till Sveriges fulaste nybygge av Arkitekturupprorets medlemmar 2021, ser inte kommuntoppen Ingemar Samuelsson som ett orosmoln.

Det gigantiska bygget ska innehålla teater, kulturskola, bibliotek och stadshus, prydas av biotoper från Bohuslän och bestå av klimatsmarta byggmaterial.

– Här har han fått en helt annan beställning. Vi vill ha ett hus som sticker ut lite grann.

Ingemar Samuelsson pekar mot berget vid Bäveån. Där ska pampiga stadshuset byggas, i ena änden av det kommunalrådet med nåt drömskt i blicken målar upp som en blivande paradgata genom Uddevalla centrum.

Men alla är inte lika entusiastiska – oppositionen med KD och SD i spetsen hade hellre velat ha en folkomröstning om skrytbygget, som lokalpolitikern Jerker Lundin (KD) kallar för en ”lyxprodukt”.

– Det är klart att det är trevligt att ha ett fint kommunhus, men det finns många saker man vill ha. Någonstans måste det finnas en rimlighetens gräns för hur mycket det får kosta, säger han.

Gert Wingårdh vill involvera Uddevallaborna i bygget av det nya Medborgarhuset, som han kallar för ”ett demokratiskt återbruksprojekt”. Han hoppas att de vill bidra med till exempel sina gamla taktegelpannor eller aluminiumrör från rivna hus.

En invändning är att Uddevalla kommun blir hyresgäster i sitt eget stadshus. Huset ska nämligen byggas och ägas av ett privat, vinstdrivande samhällsfastighetsbolag, Arwidsro, som hyr ut det på 20-årskontrakt.

En allt mer trendig lösning för kommuner runt om i landet, som hoppas att coola byggprojekt ska väcka liv i sömniga städer, men som själva saknar miljardsummor att punga upp. Men det blir knappast fördelaktigt för skattebetalarna i längden, säger KD-politikern Jerker Lundin.

– Inte nog med att man vill bygga ett väldigt dyrt hus – vi ska dessutom hyra det, kanske för 50–60 miljoner om året. Då blir det något annat man får dra in på.