FOI varnar: Spioneriet mot Sverige ökar

Uppdaterad 2022-05-18 | Publicerad 2022-05-17

Spioneriet mot Sverige kommer att öka, enligt en ny rapport från FOI.

Det största hotet väntas komma från Ryssland.

– Vi ser hur man agerar allt mer aggressivt mot Sverige, säger Karin Lutz på Säpo.

”Krig föder spioner”, skriver Totalförsvarets forskningsinstitut i sin nya rapport om hotet mot Europa.

Och med bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina flaggar man nu för en ökad underrättelseverksamhet från främmande makt i EU-området.

Studien konstaterar att de allra flesta spioner finns i norra Europa och Baltikum – och att Sverige därmed befinner sig i ett utsatt geografiskt läge. Det största hotet uppges komma från Ryssland.

Säpo räknar med att en tredjedel av personalen vid ryska ambassader brukar vara underrättelseofficerare. Det skulle innebära 10–15 personer på ryska ambassaden i Stockholm, säger FOI-forskaren Michael Jonsson.

Ryssland pekas ut i rapporten som ett av länderna som anses vara ett av de största hoten.

”Påtvingar sin vilja”

På Säkerhetspolisen ser man flera exempel på hur andra länder spionerar och bedriver påverkanskampanjer.

– Vi har under lång tid sett hur andra länder agerar allt mer aggressivt mot Sverige, säger Säpos presskommunikatör Karin Lutz till Aftonbladet.

– Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten och försöker främja sina intressen genom att påtvinga andra länder, däribland Sverige, sin vilja. Man bedriver spioneri, olaglig underrättelseverksamhet, påverkanskampanjer och cyberangrepp på olika sätt.

Säpo: ”Var vaksamma”

Den typiske spionen är i regel en man med bakgrund inom militär eller underrättelsetjänst, enligt FOI-studien. Men det finns även exempel där konsulter, forskare eller tjänstemän som arbetar på myndigheter läckt information till andra länder.

På Säpo uppmanar man nu personer som arbetar på säkerhetskänslig verksamhet att vara extra vaksamma.

– Man ska vara uppmärksam på vad som händer och om man misstänker något ska man anmäla till Säkerhetspolisen så vi har möjligt att utreda det, säger Karin Lutz.

Karin Lutz.