Förslaget: Större ytor åt uteserveringarna

Publicerad 2020-05-13

Förslagsställaren menar att en coronaanpassning måste göras.

I medborgarförslaget trycks det på att kommunen ska ge större ytor till uteserveringarna.

Från politiskt håll betonar man dock att det är upp till företagarna själva att göra en ansökan - och se om den går igenom.

– Är det fullt på ett ställe så är det fullt, säger kommunalråd Andreas Schönström (S).

I helgen ringlade köerna till uteserveringarna på Lilla Torg långa. Miljöförvaltningen noterade den stora trängseln och har tagit ärendet vidare till Smittskydd Skåne.

Uteserveringarna är aktuella även på Malmöinitiativet, plattformen där Malmöbor kan skicka in sina medborgarförslag, då förslaget ”Utöka ytan (gratis) på uteserveringarna denna sommar, som en Coronaanpassning” skickats in.

Förslagsställaren ifrågasätter att kommunen inte har ett större ansvar för att motverka trängsel, mer än tillsynen, och tycker att det är läge att tänka utanför boxen för att alla gäster ska få plats.

Slopat avgift

”Jag vill att man samarbetar med krögarna i syfte att tillfälligt - och utan tilläggshyra - avdelar ytterligare ytor i anslutning till uteserveringarna, så att vi gäster kan få plats utan att bryta mot rekommendationerna”, skriver förslagsställaren.

– Polisen tar betalt för att utfärda tillståndet och vi för själva ytan men på grund av själva coronan har vi tagit bort den avgiften. Så det enda man betalar är det man betalar till polisen, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Han menar att det är svårt för kommunen att göra mer i frågan, då det är restaurangerna själva som måste ansöka om de vill ha en större plats och att uteserveringen måste ligga i anslutning till restaurangen.

Andreas Schönström (S) menar att det är svårt för politikerna att bestämma om större ytor.

”Finns ingenting vi kan göra”

– Kommunen kan inte själv hitta på egna ansökningar utan restaurangägare och krögare får ansöka om de vill ha större plats. Då tittar man på om det är möjligt och tar hänsyn till saker såsom trafiken, framkomligheten och att uteserveringar inte får hindra funktionsnedsatta från att röra sig i staden.

Att flera krögare på Lilla Torg och Möllevången dras med trängsel efter att ha fått dra ner på antalet platser är enligt Andreas Schönström ingenting kommunen kan hjälpa till med.

– Det finns ingenting vi kan göra åt det. Är det fullt på ett ställe så är det fullt. Så är det. Det är jättesvårt att politiskt reglera det. Vi kan inte gynna enskilda företagare utan det måste företagarna sköta.

”Stan ska fungera”

– Om vi kan vara behjälpliga ska vi vara det men om det är fullt på en uteservering vet jag inte vad vi ska göra. Då är det fullt. Det finns bara en viss yta men det är ju också tillåtet att sitta inomhus.

Att uttala sig generellt om utökade uteserveringar är i dagsläget svårt, då en ansökan godkänns i den mån det finns plats och inte påverkar tillgängligheten eller framkomligheten.

– Det handlar fortfarande om att stan ska fungera i första hand. Men på vissa ställen som har velat utöka för att glesa ut har vi gjort det, säger Erik Löfvander, sektionschef för markupplåtelsesektionen på fastighets- och gatukontoret.

Förslaget riktar sig till de restauranger som har nödvändiga tillstånd. För at uppfylla reglerna om inhägnad lyfts flyttbara staket fram som en möjlig lösning.