Så hjälper Folktandvården till – ”Häftigaste medarbetarna”

Publicerad 2020-05-05

Negeste Mancos, arbetsledare för specialistkliniken Orofacial medicin.

Det är inte bara sjukvården som drar ett tungt lass under coronapandemin.

Även Folktandvården, som tidigt valde att dra ned på den dagliga verksamheten för att bland annat spara in på material, hjälper sjukvården på olika sätt.

– Jag har de häftigaste medarbetarna, säger Negeste Mancos, arbetsledare för specialistkliniken Orofacial medicin.

Coronapandemin har fått stor påverkan på Folktandvårdens verksamhet som har dragits ned rejält under rådande pandemi. Till exempel har stora delar av personalen på specialistkliniken Orofacial medicin, och mobila kliniken, lånats ut.

– De flesta av våra patienter är väldigt sköra och sjuka som kräver specialisttandvård, dessutom är många över 70 år, så vi har påverkats mycket, säger Negeste Mancos, arbetsledare för specialistkliniken Orofacial medicin.

– Sedan har vi också fått många förfrågningar om att hjälpa sjukvården, och idag är nästan hälften av personalstyrkan utlånad.

Vad handlar det om för typ av hjälp?
– Vi bidrar dels med personal. Bland annat för att hjälpa Nära vård och hälsa med provtagningar på misstänkt covid-19-smittade, men också med material och tillverkning av skyddsutrustning, fortsätter Negeste Mancos.

– Vi har till exempel lånat ut en av våra bilar som mobila kliniken annars använder då vi besöker särskilda boenden.

Hur har personalen reagerat på att lånas ut och få jobba med coronasmittade?
– Fantastiskt bra. Folktandvården har tidigt tagit fram en triageringsmall, det vill säga hur vi ska prioritera patienterna. Vi har också utbildat personalen i vårdhygien i avseende coronasmitta. På Mobila kliniken vid behandling av misstanke eller coronasmittade patienter är vi väl utrustade och väl förberedda.

Negeste Mancos med de nyligen framtagna instruktionerna för hur man sköter hygienen.

Byggde ny intensivvårdsavdelning på Akademiska

Från Akademiska sjukhuset fick Folktandvården en förfrågan om att hjälpa till med bygget av en helt ny intensivvårdsavdelning.

– Akademiska hörde av sig om vi hade personal som kunde vara med och bygga en ny avdelning, och den blev klar på bara en vecka. En av våra medarbetare valde också att stanna kvar för att serva personalen med bland annat mat, säger Negeste Mancos som är stolt över Folktandvårdens medarbetare.

– Jag har verkligen de häftigaste medarbetarna.

Folktandvårdens personal hjälper till med framställning av förkläden på Akademiska sjukhuset.

Tillverkar skyddsutrustning till sjukvården

På Akademiska sjukhuset finns också personal från Folktandvården på plats för att hjälpa till med tillverkningen av skyddsutrustning.

– Vi har medarbetare som hjälper vid framställning av långärmade förkläden på Akademiska sjukhuset, vilket är helt fantastiskt.

Tandsköterskorna på stödkliniken förbereder sig för besök av en patient med misstänkt covid-19-smitta.

Stödkliniken i Årsta tar emot misstänkt smittade

I Folktandvårdens lokaler i Årsta har en stödklinik upprättats där patienter med misstänkt covid−19 får behandling.

– Det handlar om patienter med symtom på övre luftvägsinfektion. Det är få som i dagsläget är testade, så vi hanterar alla med misstänkt symtombild som om de bär på smittan, säger Susanne Rydgren, verksamhetschef vid Folktandvårdens stödklinik som också berättar att man undviker besök i den mån det går.

– Det är bara akutfall, och de som har skickats vidare av sin ordinarie tandläkare, som vi behandlar. De som helt enkelt har för ont för att vänta.

Hur många patienter behandlas med symptom behandlas per dag ungefär?
– Hittills handlar det om sju-åtta patienter, så det är ingen rusning ännu.

Den tillfälliga stödkliniken var, tack vare personalen, igång på bara en vecka.

– Från det att vi såg att behovet fanns tog det bara en vecka innan vi var igång. Det hade aldrig varit möjligt om det inte vore för vår fantastiska personalgrupp som har gjort detta möjligt, säger Susanne Rydgren.