Trumps skämt: Du ska till Nordkorea och ta en för laget

Uppdaterad 2020-09-03 | Publicerad 2020-09-02

Kim Jong-un blinkade åt Trumps pressekreterare Sarah Sanders under toppmötet.

Då skämtade presidenten om att skicka henne till Nordkorea och ”ta en för laget”.

– Din man och dina barn kommer sakna dig. Men du blir en hjälte för ditt land, sa han i bilen till flygplatsen och gapskrattade.

Som en oändlig rad människor som passerat revy i Trumps närhet under åren i Vita huset har nu även tidigare pressekreteraren Sarah Sanders skrivit en bok.

Men till skillnad från alla skandalböcker, där arga före detta medarbetare avslöjar oegentligheter inifrån, är detta en vänlig skildring.

Det innebär ändå inte att vissa delar i boken om hennes år som pressekreterare i Vita huset skulle kunna vara lätt besvärande för Donald Trump. Möjligtvis, men sannolikt inte.

The Guardian, som läst boken ”Speaking for Myself”, återger en historia som utspelade sig under det uppmärksammade toppmötet i Singapore i juni 2018 mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Gav Kim en halstablett

Hon skriver att Kim Jong-un motvilligt tog emot en Tic Tac-tablett från Trump efter att han ”på ett teatraliskt sätt blåste ut i luften för att förvissa Kim om att det bara var en halstablett” och inte en giftampull.

Efter lite småprat om sport, bland annat damfotboll, insåg plötsligt Sanders, som stod bredvid, att Kim tittade henne rakt in i ögonen och blinkade åt henne.

”Jag tittade snabbt ner och fortsatte ta anteckningar”, skriver hon i boken.

”Allt jag kunde tänka på var: Vad var det som precis hände”?

I bilen på väg till flygplatsen efter toppmötet berättade hon för Trump och hans dåvarande stabschef John Kelly vad som hänt.

”Kim Jong-un stötte på dig. Han stötte för helvete på dig”, utbrast Trump.

Sanders sa att det inte var så hon menade och bad honom sluta prata om det.

 Pressekreteraren Sarah Sanders.

Skämtade i bilen

Men Trump uppbackad av Kelly fortsatte skämta om händelsen, vilket var jobbigt för hans djupt religiösa pressekreterare.

”Okej Sarah, det avgör saken. Du åker till Nordkorea och tar en för laget. Din man och dina barn kommer sakna dig, men du blir en hjälte för ditt land”, sa Trump samtidigt som han och stabschefen gapskattade.

Sarah Sanders bok med undertiteln ”Faith, Freedom and the Fight of Our Lives Inside the Trump White House (Tro, frihet och våra livs strid i Trumps Vita huset)” kommer i nästa vecka.

Hon var pressekreterare i Vita huset i nästan två år fram till i juni 2019. Efter åren med Trump har hon medverkat som politisk kommentator på Fox News och sägs vara intresserad av bli guvernör i Arkansas, vilket hennes pappa Mike Huckabee var mellan 1996 och 2007.