Regeringstopp i Afghanistan anmäld – är folkbokförd i Sverige

Publicerad 2020-09-01

Fazel Fazly sitter i regeringsställning i Afghanistan – samtidigt som han är folkbokförd i Sverige där han lyft föräldrapenning.

Nu har 43-åringen blivit föremål för både svenska UD och Skatteverket.

– Det har kommit in en anmälan om ett bosättningsärende, säger Ingela Larsson på Skatteverket.

Fazel Fazly arbetade som läkare i flera år i Sverige men fick enligt hans egen Facebook-sida den 30 juni 2018 ett nytt jobb i Afghanistan – som chefsrådgivare till presidenten Ashraf Ghani.

Redan i december 2017 började det publiceras nyhetsnotiser på presidentens officiella hemsida där Fazel Fazly nämns.

På sociala medier har Fazel Fazly hundratusentals följare och på bilder han lägger upp från sitt arbete skildras hur han möter ambassadörer, bland dem den svenska, bekämpar coronaviruset och reser världen runt med presidenten.

Samtidigt är han skriven i Sverige och enligt Försäkringskassan har han tagit del av den svenska socialförsäkringen så sent som november 2018 då han lyfte föräldrapenning.

I tisdags skickade svenska ambassaden i Kabul diplomatpost till UD i Stockholm om Fazel Fazly.

Anmäld till Skatteverket

Under rubriken “Svensk medborgare i regeringsställning” skriver den svenska ambassadören Caroline Vicini:

“Den svenske medborgaren Dr. Fazel Fazli är sedan några månader chef för den afghanska presidentadministrationen”.

I övrigt är handlingen till stora delar sekretessmaskerad för att inte störa “Sveriges förbindelser med annan stat”.

Fazel Fazly har enligt UD-handlingen bott i Sverige sedan 2009. Enligt Skatteverket är han bosatt i en villa söder om Stockholm tillsammans med fem andra vuxna personer .

I mars fick Skatteverket in en anmälan som är riktad mot Fazel Fazly och om att han är felaktigt folkbokförd.

– Det har kommit in en anmälan om bosättningskontroll den 6 mars i år gällande den här personen, säger Ingela Larsson på Skatteverket.

”Allvarligt problem”

Anmälan har ännu inte börjat handläggas men kommer att utredas av Skatteverkets avdelning för bosättningsutredningar, den avdelning som undersöker om personer verkligen bor på den adress de uppgett.

– Det är ett allvarligt problem när personer är folkbokförda trots att man inte längre är del av den officiella befolkningen i Sverige. Socialförsäkringen och förmånerna där bygger ju exempelvis väldigt mycket på var man är bosatt. Men det handlar också om pensioner och försäkringar, säger Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket.

Bedöms som utvandrad

Tobias Wijk säger, i allmänna ordalag, att en person som har en heltidstjänst utomlands högst troligt kommer att bedömas som utvandrad av Skatteverkets utredare.

– Det troliga är att vi skulle landa i att den personen är utvandrad.

Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket.

Han säger att Skatteverket kan gå vidare med polisanmälningar för folkbokföringsbrott om en person medvetet lämnat felaktiga uppgifter, eller bidragsbrott om man misstänker felaktiga utbetalningar från exempelvis Försäkringskassan.

UD:s pressavdelning uppger i en kommentar att ”det finns inga hinder för en svensk medborgare att arbeta i Afghanistans statsförvaltning.”

”Ambassaden håller UD informerad om politiska förhållanden i värdlandet inklusive beröringspunkter med Sverige. Informationen har delgivits berörda inom Regeringskansliet och delges vid behov till berörda myndigheter.”, skriver UD.

Aftonbladet har sökt Fazel Fazly utan framgång.