Coronaviruset får världen att undvika pussar

Carin Fock/TT

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-06

Säg nej till handskakningar, sluta med kindpussarna och skippa kramarna. Över hela världen ändrar nu människor sina sätt att hälsa på – allt för att inte smittas av eller föra vidare coronaviruset.

I Kinas huvudstad Peking ombeds invånarna att inte skaka hand. På stora röda anslag som satts upp i staden uppmanas i stället Pekingborna att hälsa genom att föra ihop sina egna händer, rapporterar tidningen The Guardian. I högtalare meddelas att den traditionella gong shou-hälsningen, då en knuten näve möter den egna handflatan, är ett alternativ.

Som ett tecken på mångas försiktighet syntes Tysklands inrikesminister Horst Seehofer undvika att skaka hand med förbundskansler Angela Merkel. I en video som fått spridning syns Seehofer hålla upp händerna för att slippa ta Merkels utsträckta hand. Båda skrattar och förbundskanslern säger att "det var rätt beslut."

Även den danska prinsessan Benedikte är orolig för smittspridning. Under ett besök på en skola under torsdagen hade handskaningarna strukits från schemat på grund av coronaviruset.

– Hovet meddelade att med tanke på viruset hade de beslutat att inte ta i hand. Det är lite konstigt eftersom det är det vanliga sättet att hälsa på, säger skolans rektor Anne-Louise Boelsmand enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Skippa pussarna

I Frankrike har kindpussarna fått ta en paus. Flera tidningar tipsat om hur de kan ersättas, exempelvis genom att möta varandra med blicken.

I Australien har Brad Hazzard, hälsominister i delstaten New South Wales, gett råd om att folk ska ge varandra "en klapp på ryggen."

– Jag vill inte säga att man ska sluta pussas, men utöva en viss försiktighet med vem du väljer att göra det med, säger han till ABC.

Slår ihop fötterna

I Iran, där många har avlidit av coronaviruset, har en video med några vänner som hälsar på varandra med fötterna fått spridning. Männen har händerna i fickorna och bär ansiktsmasker samtidigt som de slår ihop fötterna mot varandra som i ett handslag.

Invånare i Förenade arabemiraten och Qatar har fått instruktioner om att sluta hälsa "näsa mot näsa". Det traditionella hälsningssättet får i stället ge vika för en enkel vinkning.

Följ ämnen i artikeln