Timothy fast på flygplatsen: ”Ingen vet någonting”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Timothy, 28, är fast på flygplatsen i Warszawa.

Inga plan går tillbaka till Sverige och UD svarar inte i telefon.

– Jag sitter här och väntar på ett mirakel, säger han.

Timothy, 28, skulle på lördagen flytta till Cypern för att börja ett nytt jobb som säljare. Nu sitter han fast på flygplatsen i Warszawa.

– Jag satt på planet när nyheterna om att Cypern stänger gränserna. Jag fick höra att jag skulle bli satt 14 dagar i karantän i landet och det kändes rimligt.

Eftersom det inte gick några direktflyg till Cypern tvingades han mellanlanda i Polen. Eftersom han har papper som styrker att han ska jobba i Cypern kom han utan problem på transferflyget. Men där tog det stopp och Timothy gick med på att skickas hem igen till Sverige.

På planet hem, med samma mellanlandning i Polen, fick Timothy lämna ifrån sig sitt pass till cockpit – utan någon som helst information och varför.

Resenärernas temperatur kontrollerades på flygplatsen.
Foto: Privat.
Resenärernas temperatur kontrollerades på flygplatsen.

På Warszawas flygplats i Polen möttes han av en kvinna som bad honom gå till passkontrollen för att få tillbaka sitt pass.

– Jag blev tillsagd att sätta mig på en bänk och vänta. Då har jag inte sovit på 35 timmar inte ätit på 24 timmar och är helt slut.

”Vart ska jag ta vägen?

Efter ytterligare fyra timmar fick han reda på att de varken kan skicka hem honom till Stockholm eller tillbaka till Cypern eftersom alla plan är inställda och gränserna är stängda.

De gav honom alternativet att gå in i Polen och sitta i karantän i 14 dagar om han ville.

– Men vart ska jag ta vägen här? Jag är jätteorolig. Tyskland och Danmark har stängt sina gränser så jag kan inte heller ta buss eller tåg. Just nu sitter jag bara här och väntar.

Foto: Privat.
Timothy är fast på flygplatsen i Polen.

Timothy berättar att han försökt ringa UD men att de inte har svarat. Svenska ambassaden i Polen ska även den vara stängd.

– Allt är stängt. Jag förstår att det är dumt att vara ute och resa nu men informationen jag fick var att det inte skulle vara några problem för mig eftersom jag har giltiga skäl. Nu känns det som att jag har lämnats i sticket.

Fortfarande vet inte Timothy hur han ska komma hem. Han sitter ännu kvar på bänken på Warszawa flygplats.

– Men jag vill ändå ge en stor eloge till personalen på flygplatsen, de gör vad de kan trots att de inte har någon information och får ta otroligt mycket skit av upprörda resenärer.

Foto: Privat.
Flygplatsen i Warszawa.
Publicerad:

LÄS VIDARE