Slog och utnyttjade – pastorer i Knutby döms

Erika Nekham/TT

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2020-03-13

Allt gick ut på att serva Kristi brud och att inte vara "fel". Den som inte gjorde rätt för sig utsattes för bestraffningar – ofta i form av våld.

Nu döms Åsa Waldau och två tidigare pastorer för brott inom Knutbyförsamlingen.

En kvinna sparkades i magen och fick sitt huvud dunkat in i en vägg. En annan fick ta emot knytnävsslag i bröstet och slogs i ansiktet med en flugsmälla. En man slogs i ansiktet med öppen hand upprepade gånger och började blöda näsblod.

Det är några av de åtta misshandelsfall som Åsa Waldau, även känd som Kristi brud, nu fälls för i Uppsala tingsrätt. Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Tvingades krypa

De sex målsägarna har enligt tingsrätten alla lämnat levande och detaljrika berättelser om det som hänt, men de har haft svårt att precisera när de olika brotten skett. Därför har det behövts andra uppgifter som kunnat styrka brott, vilket man alltså hittat i åtta av de totalt 14 fallen som Waldau stod åtalad för.

Den tidigare pastorn Peter Gembäck döms till villkorlig dom med 80 dagsböter för misshandel och olaga tvång. Han har slagit en man inom församlingen, tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa.

Mycket kring målet har kretsat kring den bestraffnings- och våldskultur som växt fram inom församlingens ledarskikt under mitten av 2010-talet. Flera av de inblandade har ingått i det som kallades "bordet" – den innersta kretsen kring Åsa Waldau. Medlemmarna i gruppen har tvingats tjäna henne: det var viktigt att det fanns ett lugn kring Kristi brud för att inte försena eller förhindra Jesu återkomst, trodde man.

Den som inte levde upp till detta sågs som "fel", och det kunde straffas med just våld. Det sågs som ett sätt att fördriva onda andar.

Sex var "strid"

Från försvarshåll har det förekommit invändningar om att det har funnits ett tyst samtycke inom gruppen kring våldet, eftersom målsägarna själva accepterat och skapat hierarkin kring Waldau. Tingsrätten anser dock inte att det varit fråga om samtycke.

– Ingen av de målsägande gick någon gång till Kristi brud i avsikt att bli slagen. Varje misshandel kom överraskande. Vid varje misshandelsstillfälle var Kristi brud arg, frustrerad och irriterad på den hon slog. Det vill säga precis samma bevekelsegrunder som för vanlig misshandel, säger advokat Leif Ericksson, som företrätt en av målsägarna.

En tredje tidigare pastor, en 50-årig man, döms för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det handlar om att han utfört olika sexuella handlingar med en då 17-årig flicka inom församlingen. De hade uppfattningen att pastorn gick igenom en strid, där han genom att ha sex med olika kvinnor också skulle möjliggöra återföreningen mellan Jesus och Kristi brud.

Tingsrätten skriver att flickan “inte har kunnat ifrågasätta” pastorn. Om hon skulle ha valt att inte delta i “striden” skulle det vara samma sak som att motarbeta återföreningen.

Åklagaren är nöjd

Åklagaren Liselott Herschend hade yrkat på fängelsestraff för 50-åringen och Åsa Waldau men är ändå nöjd med domen.

– För mig är det viktigaste att de blir dömda och villkorlig dom och samhällstjänst är ändå så nära en fängelsepåföljd man kan komma, säger hon.

Hon uppfattar det som att tiden som förflutit sedan brotten begicks varit avgörande i påföljdsfrågan.

– Där uppfattar jag att det mycket handlar om att det har gått lång tid sedan händelserna och det är ju något som man enligt lag ska beakta när man dömer påföljd, säger Liselott Herschend.

"Väl avvägd bedömning"

Waldaus advokat Ester Andersson Zandvoort skriver i ett mejl till TT att tingsrätten har "gjort en väl avvägd bedömning avseende påföljd och skadestånd", och att de ska läsa igenom domen för att bestämma sig för om den ska överklagas eller inte.

"Vi konstaterar att tingsrätten ogillat flera av åtalspunkterna och att Åsa erkänt majoriteten av de gärningar som hon nu döms för. I vissa delar har vi en annan uppfattning än tingsrätten men vi anser ändock att tingsrätten – utifrån vad man ansett styrkt i målet – gjort en väl avvägd bedömning avseende påföljd och skadestånd".

ANNONS