Skurup om slöjförbud: ”Strider inte mot lagen”

TT

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-02-26

Skurups kommunstyrelse har beslutat hur överklagandet av slöjförbudet ska bemötas. Arkivbild.

Ett slöjförbud i skolan strider inte mot lag eller författning, bedömer Skurups kommunstyrelse.

Planerna på att införa ett sådant slöjförbud i en kommande integrationsplan har överklagats av Vänsterpartiet till förvaltningsrätten. Nu har Skurups kommunstyrelse beslutat hur överklagandet ska bemötas.

I ett yttrande, som ännu inte har nått domstolen, hänvisas till att Europadomstolen flera gånger har prövat frågan om muslimsk huvudduk kan förbjudas i offentlig undervisningsverksamhet. "Europadomstolen har i samtliga dessa fall med stöd av artikel 9.2 godtagit förbud att bära muslimsk sjal (hijab) eller liknande", skriver Skurups kommun i ett pressmeddelande.

Artikeln som åsyftas finns i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Skurup hänvisar också till att svensk lag är underställd denna konvention.

Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står Sverigedemokraterna. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december med stöd av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet. Förbudet har inte börjat tillämpas ännu, utan ska först föras in i en kommunal integrationsplan.

Följ ämnen i artikeln