Linköpings universitet utrymdes efter hot

Av: Ebba Thornéus, Hans Österman, Klas Widestrand, Michael Toll, Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Linköpings universitet utrymdes efter hot framförda på affischer på skolan.

En man i 25-årsåldern är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot mot grupp och vapenbrott – men nekar till brott.

– Mannen finns nu i förvar hos polisen och förundersökningen fortgår, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping i ett pressmeddelande.

Redan under fredagsmorgonen inkom uppgifter att affischer hade satts upp på Linköpings universitets campusområde.

På affischerna fanns en hashtagg som ledde till ett Instagramkonto med ett filmklipp där en indirekt hotade att skada människor på skolan.

”Om jag går ut med den här. Då kommer jag nog se ut som en kille som vill döda en gäng människor, eller hur? Jag kommer att göra det på ett skolområde. Och jag kommer ha en låda med mig så att det ser ut som jag har en bomb” säger personen och visar upp en militärryggsäck.

1 av 3 | Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Väktare på plats efter att Linköpings universitet har utrymts efter hot framförda på affischer på skolan.

Uppgifter: Beväpnad elev skulle komma till skolan

I filmen som publicerades för fyra dagar sedan visade han upp ett vapenliknande föremål.

Uppgifter till Aftonbladet bekräftade att hotet innefattade att en beväpnad student skulle komma till skolan.

Annevi Fredäng, säkerhetschef på Linköpings universitet, bekräftade vid 15-tiden på fredagen att man utrymde universitetsområdet.

Polisen informerades om händelsen och upprättade tre anmälningar: grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott, olaga affischering.

– Det kom till vår kännedom vid 09.15 imorse. Det var universitet själva som valde att utrymma. Det är inget beslut som har kommit från oss då vi i nuläget inte vet var personen finns eller hur mycket allvar som ligger i de här hoten, säger Åsa Willsund vid polisens ledningscentral.

1 av 2
Bild från Facebook.

Aftonbladet har talat med ett vittne på skolan som satt och studerade när beskedet om utrymning kom.

– Polisen dök upp utanför och sa att alla skulle utrymma. Vakter gick in i föreläsningssalarna och avbröt undervisningen.

Enligt vittnet fick de veta att det hade riktats ett bombhot mot skolan men att det också cirkulerat uppgifter om en person som ska ha uppträtt hotfullt i en video på Instagram.

Anhölls under kvällen

Polisen tillbakavisar dock att det ska röra sig om ett bombhot.

Enligt Annevi Fredäng är det hoten som satts upp, med kopplingen till Instagramkontot, som ligger till grund för evakueringen. 

– Det stämmer. Hotbilden grundar sig på affischering som sattes upp under natten. Den personen som är med i filmklippet är ännu inte identifierad av oss, säger hon. 

Senare under kvällen hämtades en man in för förhör, han är i 25-årsåldern och är inte känd av polisen sedan tidigare.

Nekar till brott

– Under kvällen har förhör med den misstänkte inletts. En husrannsakan i hans bostad har också genomförts. Klockan 20.28 ikväll beslutade jag att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Eva Nemec Nordh i ett pressmeddelande.

Mannen nekar till brott.

Linköpings universitet skriver på sin hemsida att universitetets campusområden kommer öppnas igen under lördagen.

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE