Välavlönade – budgetens vinnare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Många pensionärer kan räkna med mer pengar i plånboken med nya budgeten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Många pensionärer kan räkna med mer pengar i plånboken med nya budgeten. Arkivbild.

Välbetalda män är budgetens stora vinnargrupp. För många av dem innebär den tusenlappar mer i plånboken.

Men även många pensionärer får ett välkommet tillskott.

Från och med nästa år tas den extra statliga inkomstskatten bort för dem med årsinkomster på över 703 000. kronor.

– Den omfattar 345 000 individer och för dem som omfattas är medianlönen 75 000 som tyder på att de flesta kommer få runt 1 200 kronor mer kvar i månaden, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

En person som tjänar 65 000 kronor i månaden får en skattesänkning med 700 kronor per månad och den som har en månadslön på 85 000 kronor får 1 700 kronor mer kvar efter skatt, enligt Swedbanks beräkningar. De flesta som gynnas av förändringen är män.

Regeringen har ett mål att jämna ut skillnaden i skatt mellan löner och pensioner. Från och med nästa år får omkring en miljon pensionärer sänkt skatt på inkomstpensioner över 17 000 kronor. För en pensionär med en pension på 17 500 kronor blir skattesänkning knappt 100 kronor i månaden och för en pension på 20 000 kronor blir skattesänkningen drygt 200 kronor. Även här får förändringen störst effekt bland män som har de högsta pensionerna.

Vad innebär förändringen för ett genomsnittligt pensionärspar?

– Generellt kan man säga att många får mer lite mer klirr i kassan som gör att pensionärer kan öka sin konsumtion, säger Arturo Arques.

Höjt grundskydd

Något som dock påverkar fler kvinnor än män är höjningen av garantipensionen då fler kvinnor hör till gruppen med riktigt låga pensioner. Från och med 2020 höjs grundskyddet med 200 kronor i månaden, utöver den årliga uppräkningen. Det innebär att garantipensionen blir 8 596 kronor per månad nästa år.

Det höjda taket i bostadstillägget ger också ytterligare ett välkommet tillskott till flera garantipensionärer. En garantipensionär som har en hyra på 7 000 kronor eller mer får 1 250 kronor mer att röra sig med varje månad samtidigt som den som har en hyra på 5 600 kronor, det tidigare taket för bostadstillägg, får 370 kronor mer kvar i plånboken.

– För en garantipensionär som får några hundralappar mer i månaden, så betyder det mycket, säger Arturo Arques.

Boende i glesbygd får också en skattereduktion på runt 137 kronor i månaden. Det handlar främst om boende i vissa delar av Norrland liksom nordvästra Svealand med lågt serviceutbud och långa avstånd.

Bilister förlorare

De som ska sälja en bostad får nästa år möjlighet att skjuta fram upp till 3 miljoner kronor av reavinstbeloppet för beskattning. Taket för uppskovsbeloppet återinförs den 30 juni nästa år och då på en högre nivå än tidigare. Det innebär att fler kommer att kunna begära om fullt uppskov.

– Men jag tror inte att det kommer att ha någon stor betydelse. För många är det fortfarande mer lönsamt att betala reavinstskatten med lånade medel i och med det låga ränteläget. Uppskovsräntan är inte så förmånlig i förhållande till alternativet, säger Arturo Arques.

Personer som ofta kör bil kan sägas höra till förlorarna i och med höstbudgeten. För dem väntas dyrare bensin då bensinskatten justeras så att effekten blir en prisökning på runt 15 öre per liter nästa år. Priset påverkas dock i slutänden av marknadseffekter som står utanför budgeten.

PODD: Lena Mellin om budgeten

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Lena Mellin om höstbudgeten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: