Skotsk domstol dömer inte i brexitfrågan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Edinburgh-domaren Lord Doherty ska besluta om huruvida Boris Johnsons beslut att ajournera parlamentet strider mot konstitutionen eller inte. Arkivbild.
Foto: Jane Barlow/AP/TT
Edinburgh-domaren Lord Doherty ska besluta om huruvida Boris Johnsons beslut att ajournera parlamentet strider mot konstitutionen eller inte. Arkivbild.

NYHETER

Premiärminister Boris Johnsons beslut att ajournera det parlamentariska arbetet i en månad strider inte mot konstitutionen, har den skotska domaren Lord Doherty beslutat.

Frågan är av politisk natur och kan inte hanteras juridiskt, enligt domaren.

Boris Johnson ansökte i augusti om tillstånd att pausa det parlamentariska arbetet mellan den 10 september och den 14 oktober, alltså bara veckor före brexit-deadline den 31 oktober. Det godkändes av drottningen.

Men en grupp om 75 parlamentsledamöter, ledd av skotska nationalistpartiet SNP, anser att draget är grundlagsvidrigt och förde frågan till domstol.

Under en förhandling i tisdags lade parlamentarikerna fram ett dokument som de menar bevisar att Boris Johnsons kabinett planerade en parlamentarisk paus för att kunna driva igenom ett avtalslöst brexit redan i mitten av augusti, skriver skotska The National.

Något som premiärministern, vid tidpunkten, förnekade officiellt.

Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP, uppger att hon kommer att överklaga beslutet.

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Fakta: Partierna i underhuset


Så här ser styrkeförhållandena ut i det brittiska underhuset just nu:

PartiMandat
Konservativa partiet309
Labour245
Skotska nationalistpartiet35
Liberaldemokraterna15
DUP10
Sinn Féin7
TIG5
Plaid Cymru4
Gröna partiet1
Oberoende15
Talmannen och vice talmännen4


Fotnot: Republikanska Sinn Féin bojkottar arbetet i parlamentet. De fyra talmännen deltar av tradition inte i omröstningarna.


Källa: Underhuset.

Publicerad:

LÄS VIDARE