Hundratals misstänkta i global barnporrhärva

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Avslöjandet av en barnporrsajt på darknet har lett till att minst 337 människor har avslöjats i 38 länder. Arkivbild
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT
Avslöjandet av en barnporrsajt på darknet har lett till att minst 337 människor har avslöjats i 38 länder. Arkivbild

En stor global barnporrhärva har avslöjats och minst 337 människor i 38 länder är misstänkta eller har redan dömts för brott. Via en sajt på darknet har pedofiler betalat för filmer som visar övergrepp på barn.

Utredningen har pågått parallellt i flera länder under flera år och resultatet offentliggjordes på onsdagen i Storbritannien, USA och Sydkorea. Barnporrhärvan beskrivs som en av de hittills mest omfattande.

Den startade i Storbritannien med utredningen av en man som 2017 dömdes till 25 års fängelse för övergrepp via nätet. Bland annat ska han ha uppmanat till övergrepp mot ett spädbarn, enligt myndigheten National Crime Agency (NCA) som hanterar grov och organiserad brottslighet.

Betalade i bitcoin

Spåren ledde till sajten Welcome to video i Sydkorea. Sajten, som stängdes i mars 2018, innehöll över 250 000 barnporrfilmer. Sajten fanns på det så kallade darknet, en dold och krypterad del av internet.

"Sajten slog mynt av sexuella övergrepp på barn och var en av de första som sålde motbjudande videor för kryptovalutan bitcoin", säger NCA i ett uttalande.

I Storbritannien har redan sju män dömts sedan de första gripandena gjordes 2017. En man dömdes till 22 års fängelse för att ha våldtagit en femårig pojke och för att på en video som publicerades av Welcome to video har begått övergrepp mot en treårig flicka.

Offer räddades

Enligt det amerikanska justitiedepartementet har utredningen lett till minst 23 minderåriga offer som utnyttjats av sajtens användare har räddats i USA, Spanien och Storbritannien. Många barn som förekommer i de olika filmerna har inte kunnat identifieras.

En man i Sydkorea som drev sajten har åtalats i USA. Han avtjänar redan ett 18 månaders fängelsestraff i hemlandet.

Bland de 38 länder där misstänkta barnporrköpare gripits, åtalats eller dömts finns Spanien, Sydkorea, Tyskland, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Tjeckien, Kanada, Irland, Brasilien och Australien.

Publicerad: