Dödssiffran stiger efter skalv i Albanien

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-11-27 | Publicerad 2019-11-26

Sökandet efter överlevande fortsätter efter den kraftiga jordbävningen i Albanien. Ett tjugotal människor har dött och hundratals har skadats.

– För tillfället är det kaos här, säger volontären Ened Mato som deltagit i räddningsinsatsen.

Jordbävningen, som inträffade klockan 03.54 på tisdagsmorgonen, hade en magnitud på 6,4 och föregicks av flera lättare skalv. Epicentrum låg strax utanför hamnstaden Durrës, drygt tre mil nordväst om huvudstaden Tirana, där också merparten av dödsfallen har konstaterats.

– Det är panik. Folk vet att staden inte är säker, säger Ened Mato från miljöorganisationen Ecovolis, som deltagit i räddningsinsatserna, till TT.

Tusentals har självmant evakuerat sina hem sedan ett stort antal bostadshus skadats av skalvet.

– Alla i Durrës är ute på gatorna, så det har påverkat hela staden. De flesta av dem kommer att sova på stranden för det finns inget organiserat nödboende, säger Ened Mato.

Parallellt pågår insatserna för att rädda människor från rasmassorna. Ened Mato beskriver stor uppslutning från frivilligorganisationer och hjälp från grannländer, samtidigt som ansträngningarna hämmats av logistiska brister.

– Det är en massiv mobilisering men en del saker saknas. Det fanns inga sökhundar så de fick hämtas från Kosovo.

Tjugotal döda

Ett tjugotal personer har hittills konstaterats döda. En av dem var en äldre kvinna som enligt en lokal tv-station hade slagit armarna om sitt barnbarn och skyddat honom med sin kropp.

En man uppger för den albanska tv-kanalen News24 att flera av hans familjemedlemmar befinner sig i ett kollapsat hus.

– Jag talade med min dotter och systerdotter på telefon. De säger att de mår bra och att de väntar på hjälp. Jag har inte fått tag på min fru, säger han.

Totalt har över 600 människor fått uppsöka vård efter jordbävningen, som även slog mot Durrës grannstad Thumanë och orsakade betydande skador på byggnader i Tirana.

Samtidigt uppger räddningstjänsten att 42 människor räddats från rasmassorna.

Jordbävningen orsakade betydande skador på byggnader i såväl Tirana som Durrës och Thumanë.

Stöd från Natoländer

Grekland har meddelat att landet skickar specialtränade brandmän till Natolandet Albanien. Flera andra av militäralliansens medlemmar, som Rumänien, Turkiet och Italien, har också utlovat bistånd.

Dessutom har grannländerna Kosovo och Serbien sänt stöd i form av räddningspersonal och utrustning.

EU har också, på begäran av Albanien som har status som kandidatland, aktiverat sin civilskyddsmekanism och hittills mobiliserat tre räddningsteam.

"EU stöder Albanien i denna svåra tid", säger EU:s krishanteringskommissionär Christos Stylianides i ett uttalande.

Utrikesdepartementet hade på tisdagskvällen inga uppgifter om huruvida Sverige kommer att bidra med hjälp.

Jordbävningen skadade byggnader i staden Durrës i västra Albanien.

Starkaste skalvet

Albanien drabbas ofta av seismisk aktivitet men tisdagsnattens skalv var det starkaste på årtionden och kändes i flera länder på Balkan.

Skalv med magnituder strax under 6 har skakat bland annat Albanien och Turkiet tidigare i år, men detta är det starkaste i Europa under 2019.

Albanien är ett av Europas fattigaste länder, med en medelinkomst på under en tredjedel av det europeiska snittet.

ANNONS