Demokratin tog ett steg framåt – nu kan det bli kaosartat

Tayyip Erdogans dröm sprack.

Hans AKP nådde inte den majoritet som krävs för att göra honom allsmäktig som president.

Istället tog demokratin ett steg framåt. I och med att det kurdvänliga partiet verkar komma in minskar risken för våldsamheter.

Turkiet – landet där flest journalister sitter i fängelse

Erodgan valdes till president förra året. Hans mål har sedan dess varit att göra om Turkiets system från trög parlamentarism till ett effektivare presidentsystem efter amerikansk modell. Dock utan klara ”checks and balances”.

Tanken var att han själv skulle kunna bestämma betydligt mer. Lite som en storpappa som för befälet i en familj och vet vad som är bäst för alla. Erdogan har väldigt höga tankar om sig själv och sin förmåga att fatta beslut som är bra för Turkiet.

Långtifrån alla håller med honom.

AKP minskade

För att kunna ändra grundlagen hade Erdogans milt islamistiska parti behövt få över 330 platser i parlamentet.

Istället minskade AKP:s röstetal för första gången sedan partiet kom till makten för 13 år sedan. För första gången ser partiet inte ut att kunna styra med egen majoritet.

Helt avgörande blev att det kurddominerade partiet HDP verkar ha lyckats passera tioprocentsspärren till parlamentet. Denna extremt höga spärr kom till under åren då militären styrde Turkiet och till varje pris ville stänga ut kurderna från parlamentet.

Hade HDP inte kommit in så hade deras röster istället gått till AKP som i så fall kunnat få den majoritet som Erdogan så hett längtande efter.

På många sätt kan man säga att valresultatet blev en seger för demokratin.

Inte helt olik Putin

Dels stoppades Erdogan på sin väg att förvandla sig till ett slags demokratiskt vald diktator. Inte helt olik Rysslands Vladimir Putin.

Dels fick minoritetsgruppen kurderna in ett parti i parlamentet för första gången. Framgången kan vara ett resultat av att partiet i valrörelsen presenterade sig som ett parti för alla minoriteter, inte bara kurderna.

Förhoppningsvis innebär det senare en fortsättning på den fredliga vägen i relationerna mellan kurderna och den turkiska staten. I många år har det rått närmast ett inbördeskrig mellan Turkiet och kurderna som kämpar för att bryta loss en del av landet som en egen kurdisk stat. De senaste två åren har en fredsprocess påbörjats och vapnen nästan tystnad helt.

Fredsprocessen har visserligen gått på grund den senaste tiden men HDP:s framgång ökar chansen att åter bryta dödläget.

Flera skandaler

Ett skäl till AKP tillbakagång är sannolikt de många korruptionsskandaler som skakat partiet. Erdogans sätt att ta itu med dessa har varit att sparka poliser och åklagare som grävt fram bevisen och istället ersätta dem med mer AKP-trogna personer.

Presidenten har hotat flera chefredaktörer för turkiska tidningar samtidigt som han försökt förbjuda sociala medier när det i dessa riktat kritik mot hans person.

Avgörande blir nu hur Erodgan och AKP reagerar på valresultatet. Ser de det som en signal att Erdogan gått för långt eller kommer de att försöka få till ett nyval så fort som möjligt?

Ökad splittring

Stämningen i det turkiska samhället är på väg i en farlig riktning där polariseringen mellan olika grupper ökar. Något som visades av de många attentatet under valrörelsen.

Nu när AKP troligen tvingas att regera ihop med något annat parti kan det bli rätt kaosartat.

Turkisk politik kännetecknas av konfrontation. Inte samarbete.

Turkiet – landet där flest journalister sitter i fängelse

Följ ämnen i artikeln