”Det skulle behövas en lagändring”

Uppdaterad 2015-05-23 | Publicerad 2015-05-18

Fejkade budgivningar är ett inslag i många bostadsaffärer enligt advokat Claude Zacharias som är specialiserad på fastighetsmäklarjuridik.

– Jag har varit verksam rätt länge med de här frågorna, det är ganska vanligt förekommande i Stockholm vågar jag påstå.

GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Claude Zacharias har under många år företrätt olika parter i bostadsaffärer och har skrivit en bok om fastighetsmäklarlagen.

– Det är hur många som helst som kör fejkade bud inne i stan, säger han.

Ofta handlar det om att få i gång budgivningen, och mäklaren eller säljaren använder då vänner som får stå för de fejkade buden, enligt advokaten.

– Det här går att göra utan egentligen någon som helst konsekvens för budgivare eftersom man inte är bunden förrän man skriver på avtalet och för mäklaren så är upptäcktsrisken väldigt låg.

Svårt att bevisa

Enligt Claude Zacharias är det svårt att bevisa fusket och få rätt i domstol för den som känner sig lurad.

– Jag tänker specifikt på ett fall där jag vet att de satte det i system. Man kunde se att olika personer figurerade i olika sammanhang, men det var samma gäng. Men det gick ändå inte att styrka det här.

– Flera av oss i branschen lyfte på ögonbrynen och funderade över vad som hände. Kraven att man ska kunna styrka och bevisa att det förekommit är så högt ställda så det är jättesvårt.

Ett systemfel

Claude Zacharias anser att det är ett systemfel i Sverige och att det skulle behövas en lagändring.

– Det ska inte vara möjligt att lägga fejkade eller oseriösa bud. Lägger man ett bud ska man vara bunden av det.

Han tänker sig ett system där ett bud någon lägger ska gälla och vara bindande i ett eller två dygn - om säljaren tackar ja till budet inom den aktuella tiden blir det en affär.