Tårgas och barn i tält vid USA:s södra gräns

Rasmus Thedin/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2018-12-16

Snart halvvägs i invandringshöken Donald Trumps första mandatperiod bor ensamkommande barn i tält i Texas öken. Och soldater bevakar den gräns som många fler försöker ta sig över.

Hjälporganisationen Raices beskriver läget som ett hån skapat av Vita huset.

Tornillo är en tältstad i Texas öken, rest för ensamkommande barn. Den upprättades i juni och tanken var att den enbart skulle vara där en månad och husera några hundra. Ett halvår senare bor där över 2 000 barn och ett växande Tornillo spås så småningom inhysa över 4 000.

– Det finns inga tecken på att den någonsin kommer att stängas, säger juristen Jonathan Ryan som leder hjälporganisationen Raices.

Barn ses som hot

Ryan jobbar med att juridiskt bistå familjer och unga migranter som tagit sig över gränsen till USA, bland annat i Tornillo. Han var nyligen i Sverige för att ta emot Child 10-utmärkelsen, ett pris instiftat av Sophie Stenbecks familjestiftelse.

– De här lägren borde inte finnas över huvud taget. Självklart ska deras rätt att stanna i landet prövas. Men sättet de lever på i lägren är inte lämpligt för barn, säger han.

De flesta migranter han möter har flytt våldet i sina centralamerikanska hemländer för att söka asyl i USA. I den processen har de hamnat i olika former av förvar. I november höll USA över 14 000 ensamkommande barn, skriver San Francisco Chronicle med hänvisning till statistik från hälsodepartement.

– Det borde vara en självklarhet för alla vuxna att behandla barn med värdighet, medlidande och omtanke. I stället utmålas sårbara barn som söker hjälp som ett hot, säger Ryan.

Byggt på invandring

Just hot har varit ett återkommande tema när Donald Trump talat om migration och USA:s södra gräns. Presidenten hävdar att brottslingar, våldtäktsmän och narkotika flödar över gränsen och vallöftet om en gränsmur mot Mexiko var ett av hans mest framträdande. Någon sådan har dock inte byggts – ännu. Kongressen svettas över en budgetuppgörelse där den stora stötestenen är Trumps krav på motsvarande 45 miljarder kronor för en mur.

Invandringsfrågan har skapat en polariserande jättedebatt i USA, i synnerhet Vita husets nolltolerans som infördes i maj och som ledde till sommarens uppmärksammade familjeseparationer. Trumps anhängare ger honom rätt, de betonar att all invandring måste ske på laglig väg och vill se upptrappad gränssäkerhet. Kritiker understryker att det är en mänsklig rättighet att söka asyl samt understryker att USA behöver och är byggt på invandring.

Det gör även Ryan, som beskriver sig själv som invandrare. Född i Kanada kom han till USA innan han fyllt ett. Hans föräldrar flyttade i sin tur från Irland 1974.

– Irland befann sig i depression. Mina föräldrar letade sig över Atlanten för ett bättre liv. Vi har en fiktiv bild av vår egen historia och de ursprung vi har. Sanningen är att migranter mer eller mindre kommit till USA på samma sätt i alla tider – oavsett om de kommit från Irland eller Guatemala.

Ryan säger att det enda som förändrats på senare tid är USA:s allt mer restriktiva lagar.

"En skapad kris"

Drygt 100 mil väster om Tornillo ligger den mexikanska gränsstaden Tijuana. Där finns i nuläget tusentals människor från Honduras, Guatemala och El Salvador som ingått i den så kallade migrantkaravan som vandrat mot USA under hösten. Presidenten har utmålat karavanen som ett hot, skickat soldater till gränsen och i omgångar stängt gränsövergången. Frustrerade migranter har försökt storma övergången och USA har svarat med tårgas.

– Det som pågår i Tijuana är en humanitär kris. Men den är skapad av människor, konstruerad av vår president för att åstadkomma en bild av att det finns ett hot, säger Ryan och påpekar att USA mycket väl klarar av att ta hand om migranterna.

Han säger att USA inte vill prata om de verkliga anledningarna till varför det är så illa ställt i Honduras, Guatemala och El Salvador.

– Många av deras problem är direkt orsakade av oss (USA). Det är vi som köper narkotikan som rör sig genom de här länderna. Och den människohandel som sker förser oss amerikaner med billig arbetskraft.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur mycket pengar Donald Trump har begärt för att bygga muren mot Mexiko.

Följ ämnen i artikeln