Efterlystpolisen hjälte i knivdrama

Publicerad 2018-10-06

Efterlystpolisen Jale Poljarevius hamnade mitt i ett knivdrama när en beväpnad man kastade sig över receptionen på polishuset i Uppsala.

Kaos bröt ut och Jale gjorde allt för att stoppa knivmannen.

– Någon skrek att han hade kniv och då drog både jag och kollegan våra vapen, säger han.

Jale Poljarevius, 53, är polisområdeschef och är även känd som expert i tv-programmet Efterlyst.

I somras blev han även tillsammans med en kollega hjälte i ett knivdrama som utspelade sig i Uppsala polishus.

Det hela började en vanlig dag när Jale och kollegan promenerade förbi receptionen då någon plötsligt ropade att en man hade tagit sig in i lokalen.

– Då hoppade han över disken tillbaka in i delen där allmänheten är. Vi sprang efter honom för att försöka få tag i honom. Då skrek någon att han hade kniv och då drog både jag och kollegan våra vapen, berättar Jale.

Stämningen var enligt Jale förvirrad och plötsligt sprang mannen ut på parkeringen och på väg mot en taxi.

”Kalla kårar”

– Han hoppade in i taxin och då fick jag lite kalla kårar. Det hade kunnat bli en gisslansituation om han satte kniven mot halsen på taxiföraren.

Jale slet upp förardörren, skrek åt taxichauffören att kasta sig ut och stoppade sedan in handen genom dörren och tog ut nycklarna och kastade iväg dem.

– Jag riktade vapnen mot den misstänkte och skrek ”släpp kniven”. Han gjorde inte det och lämnade istället bilen, sen pågick en liten jakt på parkeringen. Jag såg att han sprang tillbaka mot polishusets entré.

Jale Poljarevius, 53.

Tillslut lyckades Jale och kollegan brotta ned den misstänkte och kunde gripa honom på plats.

Pepparsprayade mannen

– Kollegan drog iväg en liten dunk med pepparspray som träffade honom. Då gav han upp.

Jale Poljarevius säger att många vittnen tog illa vid sig av den stressfulla situationen och beklagar att detta kunde inträffa. Men han är glad att händelsen ledde till att polishuset nu har installerat en okrossbar fönsterruta i receptionen så att liknande situationer inte kan uppstå igen.

Han är dock väldigt ödmjuk inför sin egen insats i dramat.

– Våra poliser i yttre tjänst gör det här dagligen. Jag råkade vara vid rätt plats på rätt tillfälle och fick möjligheten att ingripa. Men det här gör våra killar och tjejer varje dag.