Bjöd hemlöse Jimmy från Skottland – på julfirande i Sverige

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Annis och hennes syster träffade Jimmy när de var på semester i Skottland – och Annis kunde inte släppa honom ur tankarna.

– Jag kände att jag ville göra någonting mer, säger hon.

I början på september åkte Annis Lindkvist, från Sågmyra, med sin lillasyster till Edinburgh i Skottland. När de skulle ut och leta efter en pub första kvällen la de märke till en hemlös man som satt och tiggde pengar på en trappa – efter att de gått en bit bestämde de sig för att gå tillbaka för att prata med honom. Och de pratade i timmar.

– Jag vet inte varför men vi fastnade för honom, han var verkligen fantastisk.

Höll kontakten

Den sista kvällen när de skulle ta en sista öl gick de tillbaka till mannen, vid namn Jimmy. Denna gång bytte Annis och han telefonnummer. Väl hemma i Sverige höll de kontakten.

– Vi har pratat jättemycket, flera gånger i veckan,

En kväll, kort efter att de kommit hem från Skottland, satt Annis och pratade med sin man om Jimmy.

– Jag var ganska ledsen över det här, jag kände att jag ville göra någonting mer.

Tillsammans med sin man bestämde hon sig för att bjuda över Jimmy till Sverige för att fira jul – och Jimmy var inte sen med att tacka ja. Annis såg till att hjälpa honom att fixa med sitt pass, vilket visade sig vara krånligt, och köpte flygbiljetter. Och den 21 december anlände han, då åkte Annis och hennes syster till Västerås för att hämta honom på flygplatsen.

– Vi var först lite oroliga över att han inte skulle vara med.

”Var jättestort för honom”

Därefter fick Jimmy tillbringa flera dagar hos Annis och hennes familj. De firade jul, åt julmat, gick på julmarknad, besökte kyrkan och spanade in julbelysningen i orten. Till slut var det dags för honom att återvända hem till Skottland igen. Jimmy, som hade haft med sig en liten väska med gåvor han hittat, återvände med en större väska fylld med kläder.

– Han var så himla ledsen över att åka hem igen, han har haft den bästa julen någonsin. Senast han firade jul med en familj var han åtta år och nu är han 54. Det var jättestort för honom.

Och så här säger Jimmy själv om händelsen, skriver SVT Dalarna.

– Det är så fantastiskt, jag kan inte tro att det här har hänt, säger han.

”Tycker det är galet”

Flera utländska medier som BBC och lokala tidningar har uppmärksammat Jimmys besök i Sverige. Ett besök som både Annis och familjen har uppskattat.

– Det har varit jätteroligt och mysigt. Det har varit lite pyssel men jag är fruktansvärt glad över att jag gjorde det här. Folk tycker att det är galet och jag tycker också det, jag vågar egentligen inte göra sådana här saker, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar den här mannen. Min känsla sa att han var en bra människa och jag hade rätt.

Och redan nu har de planerat hans nästa visit.

– Vi har pratat om påsk. Det är samma mat på påsken som på julen, han vill ha mammas älgköttbullar igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE