Donald Williams i rätten: ”Blev vittne till ett mord”

Andra dagen av historiska rättegången

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-30

MINNEAPOLIS. MMA-fightern Donald Williams skrek svordomar mot poliserna, och vädjade att de skulle släppa George Floyd.

– Jag ansåg att jag blev vittne till ett mord, säger han, i ett av de starkaste vittnesmålen hittills under rättegången mot ex-polisen Derek Chauvin.

När Aftonbladet träffade den 33-årige kampsportaren i höstas berättade han hur det brutala ingripandet skakat om honom i grunden.

Donald Williams skulle bara köpa något att dricka, men klev rakt in i kaotiska scener.

På asfalten såg han afroamerikanen George Floyd – på mage, vädjande för sitt liv, med den vite polismannen Derek Chauvins knä pressat mot nacken.

– George upprepade att han inte kunde andas. Han ville komma upp, och ropade efter sin mamma. Polisens verkade inte bry sig, har Williams tidigare berättat för Aftonbladet.

Det har gått tio månader sedan händelsen.

Såg George Floyd dö

Under tisdagen – andra dagen i den historiska rättegången mot ex-polisen Derek Chauvin – klev Donald upp i vittnesbåset för att berätta om de där tumultartade minutrarna igen.

Hur han såg Floyd dö mitt framför ögonen på honom.

– Du kunde se att han upplevde otrolig smärta. Hans ögon rullade bakåt och hans mun var vidöppen, jag kunde se att han kämpade för att få luft, beskrev han inför juryn i Minneapolis.

Försvarsadvokat Eric Nelson (t.v) och den åtalade, tidigare polisen, Derek Chauvin (t.h).

På grund av sin bakgrund, som professionell MMA-fighter och brottare, hävdade Donald att den vite polismannen utförde ett så kallat ”blood choke” – ett slags strypgrepp – som inom kampsport syftar till att göra motståndaren medvetslös.

Williams kallade det han såg för ”tortyr”, och sa att Chauvin verkade justera knät åtskilliga gånger för att bibehålla trycket mot Floyds nacke.

Trots att både han och fler förbipasserande vädjade, släppte poliserna aldrig taget. I rätten återgav Donald hur Floyd blev livlös, och fördes bort med ambulans.

Omskakad och chockad, kände han sig manad att larma om det han just sett.

– Jag upplevde att jag blivit vittne till ett mord, och var tvungen att ringa polisen.

– Det var poliser på plats, varför talade du inte med dem?, frågade åklagaren under förhöret.

– Jag tyckte inte att jag fick kontakt med dem, inte på ett mänskligt plan, förklarade Williams.

”De är mördare”

Hans känsloladdade larmsamtal spelades upp för juryn under tisdagen.

– De dödade en medborgare. Han gjorde inte motstånd eller något, säger Donald med uppjagad röst i inspelningen.

– De är mördare, de är mördare!, fortsätter han sedan i panik till larmoperatören.

När Donald själv fick höra det tio månader gamla nödsamtalet igen kom tårarna, och han torkade kinderna med en pappersnäsduk.

Vittnet Donald Williams i rätten.

Stämningen blev betydligt vassare när det var försvarets tur att ställa frågor.

Chauvins försvarsadvokat försökte få Williams att medge att han blev arg under ingripandet mot Floyd, och ville framhäva svordomarna han skrikit mot Chauvin.

Donald Williams medgav att han visserligen höjt rösten. Men hävdar att han hela tiden agerade kontrollerat och professionellt.

Det ledde till ett par skarpa meningsutbyten:

– Du kallade honom en slusk minst 13 gånger, sa försvarsadvokaten.

– Är det vad du räknade det till i videon?, svarade Donald Wiliams.

Det är vad han fick det till, konstaterade advokaten.

– Då är det så många gånger det var. 13, avslutade Williams.

Försvaret påstod också att det hörs i larmsamtalet hur Williams säger till en av poliserna att han ”hoppas att han skjuter sig själv”.

– Jag sa inte att ”jag hoppas att han skjuter sig själv”. Jag sa ”inom de närmsta två åren kommer du skjuta dig själv i huvudet för vad du gjort”, förklarade Donald, och fortsatte:

– Jag sa inte ”hoppas”. Jag önskar inte att någon ska dö.

Känslosamt förhör

Under tisdagen förhördes även Darnella Frazier, den tonåring som spelade in videon som blev viral och sågs av miljontals människor världen över – bilder som blev startskottet till historiska protester mot polisbrutalitet förra sommaren.

Hon berättade att Derek Chauvin tittade rakt på både henne och de andra vittnena under gripandet av Floyd.

– Han hade en kall blick, hjärtlös. Han brydde sig inte. Det verkade inte som om han brydde sig om vad vi sa, sa hon.

Under sitt vittnesmål blev även hon känslosam och sa att hon stannat uppe många nätter för att be om förlåtelse till George Floyd för att hon inte gjorde mer, och ingrep fysiskt.

– Men det handlar inte om vad jag borde ha gjort, utan vad han (Chauvin) borde ha gjort.

Blommor och presenter utanför butikslokalen där George Floyd dödades.

Derek Chauvin, som arbetat som polis i 19 år, är åtalad på tre dråprelaterade punkter. Han nekar till brott, och säger att han agerade på ett sätt som han tränats att göra i tjänsten. Rättegången väntas pågå i fyra veckor.

När Aftonbladet träffade Donald Williams, kampsportaren som blivit ett av fallets nyckelvittnen, i Minneapolis i höstas, berättade han hur han såg mycket av sig själv i den 46-årige George Floyd.

Det var förkrossande att se en annan svart tvåbarnspappa förlora livet – på öppen gata, mitt på ljusa dagen, och i polisens händer, sa Williams.

Själv, förklarade han, har han också upplevt rasism har och sett hur polisens övervåld drabbar framförallt svarta män i USA. Därför känner han ett enormt ansvar som vittne.

– Jag känner mig upprörd. Jag har också barn – det måste bli förändring. En obeväpnad svart man ska inte dö på det viset.