Dubbeltrubbel: Mygg- och getingsommar

Publicerad 2021-06-10

Äntligen har sommaren kommit till vårt nordliga land.

Det är dock inte bara vi människor som trivs i sommarklimatet.

Experter tror nämligen att det kan bli både en mygg- och getingsommar.

Redan under försommaren har det varit ovanligt myggtätt. Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Det var en blöt vår som gjort att väldigt många av snösmältningsmyggens ägg har kläckts och nu med värmen och fukten så kommer allt på en gång, säger Anders Lindström.

”Perfekta förhållanden”

Sedan tidigare har SVA meddelat att klimatförändringarna kommer göra att somrarna blir myggtätare. Hittills i sommar har vädret dessutom varit perfekt – om man är en mygga.

– Att det har varit fortsatt stora mängder regn har gjort att även andra typer än snösmältningsäggen har kläckts då vattentillstånden har varit ovanligt höga, säger Anders Lindström.

Enligt Anders Lindström görs inga ordentliga mättningar på myggen.

– Men vi ser på sociala medier och i vanliga medier att folk klagar och hör av sig, säger Anders Lindström.

Myggen kommer att plåga större delen av landet men vissa områden är extra hårt drabbade. Bekämpningsteamen kommer ha fullt upp i Norrlands inland generellt och nedre Dalälven specifikt, där översvämningsmyggen kläcks.

Getingsomrar går i cykler, och nu är det troligtvis dags igen.

”Mycket pekar mot en getingsommar”

Getingsomrar är enligt Anticimex cykliska. Vartannat år är getingarna betydligt fler än andra år. Enligt skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten, skulle förra sommaren varit en getingsommar. Så blev det inte, och nu inväntar Anticimex en getingsommar.

– Det går i cykler om man tittar historiskt på vår data. Förra året trodde vi att det skulle bli jättemycket getingar men nu har det varit två år utan getingar. Så rent statistik bör det bli en getingsommar, säger Thomas Persson Vinnersten.

Förra året hade Anticimex 20 000 jobb gällande getingar, men under en getingsommar kan den siffran mer än dubblas.

– Under en gentingsommar kan vi ha över 80 000 jobb kopplade till getingar, säger Thomas Persson Vinnersten.