Regeringskrisen 2021

Nooshi Dadgostars (V) ultimatum till Löfven: 48 timmar på sig att svara

Åkesson (SD): Tar varje tillfälle att avsätta regeringen

Av: 

Anna Sjögren

Olof Svensson

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven har 48 timmar på sig att ge besked om marknadshyrorna.

Annars går Vänsterpartiet vidare med sitt hot om att fälla hans regering.

Om hotet är på allvar kommer Kristdemokraterna att ställa sig bakom en misstroendeomröstning, enligt partiledaren Ebba Busch.

Nooshi Dadgostar (V) gav regeringen ett ultimatum under sin pressträff i riksdagen på tisdagsförmiddagen. Lägg ner utredningen om marknadshyror för nyproduktion eller inled samtal med Hyresgästföreningen.

Annars har regeringen inte längre stöd från Vänsterpartiet, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

– Vi ger regeringen två alternativ: det första är att avstå från att förändra lagstiftningen. Alternativ två är att regeringen genast inleder nya förhandlingar med Hyresgästföreningen. De förhandlingarna ska vara klart till riksdagens öppnande och accepteras av Hyresgästföreningen.

Svar senast torsdag

Statsminister Stefan Löfven (S) har 48 timmar på sig att svara på Vänsterpartiets ultimatum. Senast på torsdag klockan 10 vill partiet ha ett svar, annars går de vidare med sitt hot om att fälla regeringen.

– Om de inte accepterar något av alternativen har vi inget förtroende för den här regeringen. Då är Vänsterpartiet inte en del av regeringsunderlaget och blir det då en misstroendeomröstning så kommer Löfven att fällas, säger Dadgostar.

Nooshi Dadgostar ställer ultimatum till regeringen – får 48 timmar på sig.

Under pressträffen upprepade vänsterledaren sin tidigare kritik mot förslaget om marknadshyror för nyproduktion, som hon menar är ett första steg mot att införa marknadshyror på hela hyresmarknaden.

– Det finns tre miljoner som bor i hyresrätt idag och kommer att få sin ekonomi kraftigt påverkad. Många hyresgäster kommer att drivas från sina hem om det här blir verklighet.

Exakt vad som händer efter de 48 timmarna ger Dadgostar inget klart besked om. Hon vill under pressträffen inte kommentera vilka kontakter hon har med andra partier, men säger att hon kommer att vända sig till M och KD.

”Vill kroka arm med SD”

På frågan hur hon ser på att Vänsterpartiets agerande skulle kunna leda till en borgerlig regering svarar hon:

– Det är absolut inte det vi vill. Men samtidigt måste statsministern säkra sitt regeringsunderlag, säger hon.

Krävs majoritet i riksdagen

För att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen krävs att 35 ledamöter stöttar det. För att fälla regeringen i en sådan omröstning måste en majoritet av riksdagen, minst 175 ledamöter, rösta för att fälla den.

Det innebär att V behöver få med sig samtliga oppositionspartier. Ebba Bush (KD) säger till TT att hon tror att V bluffar med sitt hot om misstroendeomröstning.

– Vill V visa att de menar allvar, då borde Nooshi Dadgostar också lyfta luren till Åkesson, därför att det är med SD hon delar sakpolitisk ståndpunkt och alla partier behövs om Löfven ska falla, säger Ebba Busch.

– Men om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar.

SD: Tar varje tillfälle att avsätta

Moderatledaren Ulf Kristersson har tidigare sagt att M inte är redo att backa upp V vid en eventuell misstroendeförklaring. Gruppledare Tobias Billström svarar så här i dag:

– Vänsterpartiet vill stoppa bra reformer och behålla en dålig regering. Vi tycker tvärtom: vi är för bra reformer och vill byta ut en dålig regering. Det här visar svagheten i Stefan Löfvens regeringsunderlag, där olika partier ställt ut oförenliga löften. Nu får vi se om Löfven reder ut det.

SD ifrågasätter V:s trovärdighet och partiledaren Jimmie Åkesson kallar utspelet för ”ihåligt skrammel”.

– Jag och Sverigedemokraterna anser att regeringen Löfven är så pass skadlig för Sverige att vi kommer att ta varje givet tillfälle att avsätta statsministern. Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende, säger han.

C: Får ta ansvar för en regeringskris

Centerpartiet säger att förslaget ska genomföras. Anders W Jonsson, förste vice ordförande, menar att det finns en bred majoritet för marknadshyror för nyproducerade bostäder.

– Det som nu ska genomföras är fri hyressättning i nyproduktion, hyrorna i befintliga lägenheter kommer inte att påverkas. Om Vänsterpartiet vill kroka arm med Sverigedemokraterna och driva Sverige mot en regeringskris och extraval så får de ta ansvar för det.

Hyresgästföreningen, som också är emot marknadshyror, vill att frågan avgörs av parterna på bostadsmarknaden.

– Men skulle Stefan Löfven bjuda in till samtal så kommer vi självklart, säger ordförande Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen.

PODD ”Vänsterpartiet beter sig omoget”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringskrisen 2021

LÄS VIDARE

Majoritet vill fälla Löfven – nu är det regeringskris

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar

Misstroendeomröstning

Stefan Löfven

Marknadshyror