Man åtalad – ska ha skrämt och våldtagit utsatta

Erika Nekham/TT

Publicerad 2021-05-11

En man åtalas för flera våldtäkter i Östergötland. Arkivbild.

Mannen ska ha kontaktat särskilt utsatta offer, bland annat med intellektuella funktionsnedsättningar, och tvingat dem att skicka nakenbilder eller ställa upp på sexuella handlingar.

Nu åtalas en 29-årig man i Linköping för bland annat 16 våldtäkter.

Brotten som mannen åtalats för ska ha begåtts mellan sommaren 2018 och oktober 2020, då han greps. Utredningen inleddes när en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för hot på sociala medier.

Sedan dess har utredningen vuxit, och nu omfattar den sju målsägare i åldrarna 19 till 39. Sex av dessa är kvinnor, som mannen kommit i kontakt med både fysiskt och via nätet. På olika sociala medier har han enligt åklagaren använt sig av falska profiler vid kontakten med kvinnorna.

– Han har genom hot förmått dem att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Han har förmått en kvinna att skicka pengar och så har han försökt förmå andra att skicka pengar. Sedan har han stämt träff med några av målsägandena, och när han har träffat dem har han också våldtagit dem. Fyra av målsägarna har våldtagits, och tre av dessa mer än en gång, säger åklagaren Elin Åkerberg.

Den man som är målsägande ska ha utsatts för hot.

Lurade kvinnorna

Enligt åklagaren ska kvinnorna ha varit extra utsatta på grund av olika konstaterade svårigheter, som exempelvis intellektuella funktionsnedsättningar.

– Jag menar att han har varit medveten om vilka svårigheterna som målsägarna har haft och att han har utnyttjat det. Och det är det som gör att vissa av de här brotten bör bedömas som grova, säger Elin Åkerberg.

Hoten har bestått i att mannen lurat kvinnorna att de falska profilerna har stort våldskapital och tillhör kriminella gäng, och att de skulle skada kvinnorna om de inte gjorde som han ville.

– De har blivit väldigt rädda. Med tanke på att de har vissa svårigheter har de haft svårt att sålla i den information som han presenterat för dem. Därför har allt varit en verklighet för dem. De har mått jättedåligt under den här perioden, säger Elin Åkerberg.

Förnekar brott

Mannen åtalas nu för 16 fall av våldtäkt, fyra fall av grovt olaga tvång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning, två fall av försök till utpressning och tre fall av försök till grovt olaga tvång.

Mannen förnekar brott, och hävdar att det inte är han som ligger bakom profilerna. TT har sökt mannens försvarare för en kommentar.

Enligt åklagaren är en viktig del i bevisningen filmmaterial i mannens telefon samt chattkonversationer.

– När han greps i sin bostad kunde poliserna direkt se när de tittade i hans telefon att han kunde växla mellan olika konton, och flera av dessa konton var redan aktuella i de anmälningar som då gjorts. Då blev vi övertygade att det är han som är gärningsman.