Smittskyddsläkaren om de arga mejlen: ”Blir kallad för olika saker”

Publicerad 2021-02-25

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, under onsdagens presskonferens.

Forskare och myndighetsföreträdare för virusbekämpning och vaccinering har rapporterat om hat och hot.

Även Region Skåne larmar om upprörda och arga samtal och mejl.

– Det kommer väldigt mycket otrevliga saker, man blir kallad för olika saker, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Flera personer som förekommer ofta i medier angående coronaviruset, bland annat vaccinsamordnare, smittskyddsläkare och personal på Folkhälsomyndigheten har larmat om hat och hot. Till Region Skåne kommer det in många arga mejl och samtal med starka reaktioner från allmänheten, berättar Eva Melander.

– Jag har några mejl som jag skickat vidare till vår säkerhetsavdelning för bedömning, för att se om det är något som vi ska polisanmäla.

Mejlen kommer både till Eva Melander och hennes kollegor.

– Vi har en allmän brevlåda, dit det kommer väldigt mycket otrevliga saker, där man blir kallad för olika saker, eller att folk tycker att vi har dumma idéer, men också å andra sidan många som berömmer också. Men detta är tyvärr ett faktum, även samtalen in, de som sitter i vår öppna telefon har i emellanåt fått ett väldigt tråkigt bemötande.

Hon vill dock inte kalla det för just hat och hot.

Även Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, vittnar om upprörda reaktioner.

– Ibland får jag telefonsamtal där folk är upprörda och arga, och jag har fått ett och annat mejl där folk är upprörda och arga. Det är klart att det upprör mycket känslor för att man vill ha vaccin, och det har varit de här avvikelserna med personer som gått före i kön. Det skapar mycket frustration att vi inte kan vaccinera fler nu, så ja, det har jag fått.

– Men inga direkta hot.

Får ni larm om att vaccinfusk fortsatt, just med att personer gått före i kön?

– Vi har skärpt upp det, vi har skärpt till vår skrivning och förtydligat vad som gäller. Jag uppfattar nu att man vet att det här vaccinet håller inte så många dagar. Det blev lite panik ute eftersom man är van vid influensavaccin som håller i kylskåp. Då stod man där med doser och personer som hade avbokat, hade ångrat sig eller blev sjuka, och så agerade man utifrån det. Vi har nu förtydligat att man måste ha en plan b och den måste följa prioriteringsordningen, säger Maria Landgren.

Regionen uppmanar nu alla vaccinationsaktörer att rapportera in eventuella avvikelser från prioriteringsordningen,

– Är det avvikelser så vill vi ju ha in dem till oss så vi kan utreda dem, för vi ser allvarligt på om man försöker gå före i kön, det ska inte förekomma.

Just nu pågår så kallade stickprover där regionen undersöker vissa vaccinationsställen för att se att hela vaccinationskedjan går rätt till.

– Stickproverna fokuserar på kvalitet i hela vaccinhanteringen, hur tar man emot dem, hur förvarar man dem ,blandar, har man kasserat och varför har man kasserat, har man en plan b? Där tittar vi på hela vaccinflödet från att det kommer till att det ges, berättar Maria Landgren.

Har du någon uppfattning om hur bra det följs?

– Vi har varit ute på några ställen, de har varit väldigt positiva. Det finns alltid saker man kan förbättra i sina planer men alla har haft en plan b och varit väl förberedda.

Målet kvarstår – vill vaccinera alla innan juli

Just nu är Skåne inne i första vaccinationsfasen, men i början av nästa vecka räknar man med att kunna skicka ut vaccinationsbrev till de allra äldsta i fas 2. Först får 85-åringar och äldre sitt brev, med instruktioner för hur man ska kunna boka vaccinering. Då hoppas Maria Landgren att så många som möjligt tar chansen att vaccinera sig direkt.

– Det är klart att man kan vänta om man vill men vi ser ju gärna att man kontaktar sin vårdcentral så snart som möjligt så att vi kan ta oss igenom den här fas 2.

Efter att 85-plussarna börjat vaccineras är det dags för 75-plussarna.

– De ligger direkt efter, hur många dagar det går emellan beror på vilken respons vi får på det första brevet, för vi har ett visst antal doser och vi börjar med de allra äldsta. Sen så om det finns fler doser än vad folk hör av sig så kommer nästa brev gå ut.

Sen följer 70-plussare och 65-plussare. I fas 2 ingår också personer som får dialysbehandling, personer som genomfört organ- eller benmärgstransplantation samt deras hushållskontakter. Även personer som får stöd enligt LSS ingår i denna fas samt vård- och omsorgspersonal som jobbar patientnära. I nästa fas ingår 60–64-åringar samt andra riskgrupper som Folkhälsomyndigheten listat. Sista fasen, fas 4, innehåller den breda allmänheten mellan 18–59 år och som inte ingår i någon tidigare fas.

Just nu räknar man med att kunna dra igång vaccineringen av den breda allmänheten i slutet av april. Maria Landgren hoppas att ursprungsmålet att alla ska vara färdigvaccinerade till sista juni ska kunna hållas, även om regionen förra veckan larmade om att enbart 7 av 10 skulle hinna vaccineras tills dess.

– Vi jobbar för att alla ska vara fullvaccinerade, att alla som vill ska vara fullvaccinerade då. Men det vill ju till att leveranserna måste komma, det är kriteriet, sen har vi jättehög kapacitet att vaccinera.

Använda ampuller av Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19.

Följ ämnen i artikeln